Το shutdown στις ΗΠΑ, απάντηση στην “όποια” λύση!

Του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Ο Τραμπ θέλει να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ζητάει πέραν των 5 δις δολαρίων, με τους Δημοκρατικούς να αρνούνται να εγκρίνουν το ποσό αυτό. Οκτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκονται στο ακουστικό. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες στις θέσεις τους αλλά… απλήρωτοι.

Και έπεται συνέχεια. Ο Πρόεδρος Τραμπ ίσως και να προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας για να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Η αμερικανική οικονομία σίγουρα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Και όλα αυτά, στην καρδιά μιας υπερδύναμης!

Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την Κύπρο; Ας πάμε σε ένα υποθετικό (όχι απίθανο) σενάριο στην περίπτωση που (κούφια η ώρα που μ’ ακούει) μια “λύση” περικλείει το δικαίωμα του βέτο από τους Τουρκοκύπριους:

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (ή ο όποιος Ε/Κ Πρόεδρος θα είναι(;) τότε), προτείθεται να επενδύσει σε θέματα ύλης των ελληνικών σχολείων (κάτι πολύ πιο απλό και λογικό από τείχη και διαχωριστικά!). Για τον “οποιαδήποτε” δικό της λόγο, η Τουρκία, μέσω Ακκιντζί (ή του όποιου θα είναι(;) τότε), ασκεί βέτο.

Αποτέλεσμα;

Οι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα βρουν τον τρόπο και τον δρόμο, όλοι οι δρόμοι τους είναι αμερικάνικοι. Η δική μας πατρίδα ποιο δρόμο θα μπορεί να βρεί σε μια Ευρώπη που οι δρόμοι της ποικίλουν και με μια Τουρκία που “ξέρει” να οδηγεί μόνο σε “μονόδρομο-προσοχή-κίνδυνο”;

*Καθηγητής Μάρκετινγκ & Στρατηγικής