Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Νομικό δίκαιο και εγκλήματα, οικονομία και «δήμοι» καθώς και η συνέχιση της δίκης της “Αφρίκα” είναι τα κύρια θέματα στον τ/κ Τύπο σήμερα. Εκτενής αναφορά γίνεται και στη σύλληψη του Ε/κ Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος τέθηκε υπό μονοήμερη κράτηση και σήμερα θα βρεθεί και πάλι ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» Αμμοχώστου.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ποιός είναι ο Κουτλού Ανταλί;» αναφέρεται στη δίκη για την καρικατούρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κατάθεση ενός ακαδημαϊκού εκ Τουρκίας μάρτυρα κατηγορίας που όταν ρωτήθηκε από τον «δικαστή» δεν ήξερε ποιός ήταν ο Κουτλού Ανταλί. Αλλού γράφει ότι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου που απείλησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την «υπουργό εσωτερικών», έπειτα από παράπονό της, συνελήφθη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι γεωργικά φάρμακα που έχουν απαγορευθεί σε ΗΠΑ και Τουρκία απαγορεύθηκαν τώρα και στα κατεχόμενα.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Πρέπει να μπορεί να γίνει συνεργασία χωρίς λύση» αναφέρεται στις δηλώσεις χθες του “υπουργού εξωτερικών” Κουντρέτ Οζερσάι στην Ουάσιγκτον. Αλλού γράφει ότι το ψευδοκράτος συμμετείχε σε τουριστική έκθεση στην Ολλανδία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη του Ιωσήφ Ιωσήφ και γράφει ότι αναζητείτο στο «νότο» και συνελήφθη στο «βορρά».

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Προϋπόθεση η νομική μεταρρύθμιση!» αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του τ/κ δικηγορικού συλλόγου ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας και τις ελλείψεις στα «δικαστήρια». Αλλού αναφέρεται στο «μπερεκέτι» που έφερε η βροχή γεμίζοντας ρέματα και ποταμάκια που ήταν ξερά πριν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα έσοδα από τις πωλήσεις πλαστικών σακουλιών που θα πάνε στα έσοδα του «κράτους».

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Εξέγερση των δήμων που πτωχεύουν», φιλοξενεί δηλώσεις από του 24 «δημάρχους» που υποστηρίζουν ότι αύξηση 29,4% της «κρατικής» ενίσχυσης δεν θα τους σώσει. Αλλού αναφέρει ότι οι νέοι που μίλησαν στην εφημερίδα για το θέμα της στρατιωτικής θητείας και του δικαιώματος να είναι αντιρρησίες συνείδησης υποστηρίζουν την κοινωνική υπηρεσία αμισθί έναντι της θητείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε τουρκικό φορτηγό εντοπίστηκε μισό κιλό ηρωίνη και δύο άτομα εκ Τουρκίας τέθηκαν υπό κράτηση.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Είναι μια κτηνωδία», γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιατροδικαστική έκθεση η σορός της γυναίκας που είχε εντοπισθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, φέρει 30 μαχαιριές. Αλλού γράφει ότι το ποσοστό της ΑΤΑ για τον Ιανουάριο στους «δημόσιους υπαλλήλους» θα φτάσει το 19,88%. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε δυο μήνες σημειώθηκαν τρεις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων.