Κυριακή η συνάντηση Λουτ με Αναστασιάδη και Δευτέρα με Ακιντζί

Την Κυριακή το πρωί προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται να φθάσει στο νησί αργά απόψε. Οπως είχε μεταδοθεί από τα κατεχόμενα η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί πιθανότατα να γίνει τη Δευτέρα.

Η κ. Λουτ πραγματοποιεί επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία για το Κυπριακό, με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, η κ. Λουτ αναμένεται να παρακαθίσει πριν τις συναντήσεις της με τους ηγέτες, σε σύσκεψη με την Αναπληρωτή Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και Ειδική του Αντιπρόσωπο στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το Κυπριακό, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα μεσολάβησαν από την τελευταία επίσκεψή της στα τέλη Οκτωβρίου.

Χθες η κ. Λουτ συναντήθηκε στην `Αγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και στις 12 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιστρέφει από τις Βρυξέλλες στην Κύπρο τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας η συνάντηση Ακιντζί – Λουτ

Στις 10 το πρωί ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα η συνάντηση Μουσταφά Ακιντζί με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Λουτ έρχεται απόψε στην Κύπρο, ενώ χθες είχε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ενώ προηγουμένως είχε συναντηθεί στην Νέα Υόρκη με τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αναφέρεται επίσης ότι πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη της κ. Λουτ στο νησί από τότε που διορίστηκε ως προσωρινή σύμβουλος του ΓΓ τον Μάιο του 2018. Η πρώτη της επίσκεψη ήταν τον Ιούλιο, οπόταν μετά από συναντήσεις με τις δύο πλευρές, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ, ετοίμασε έκθεση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο.