Υπ. Πολιτισμού: Τα προβλήματα στην Αμφίπολη οφείλονται στον τρόπο ανασκαφής το 2014

Οι σφίγγες από μάρμαρο Θάσου στην είσοδο του μεγαλοπρεπούς τάφου.

Οι σφίγγες από μάρμαρο Θάσου στην είσοδο του μεγαλοπρεπούς τάφου.Απάντηση δίνει, με ανακοίνωσή, του το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που αφορούν προβλήματα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, σημειώνοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν προσφέρεται για «μικροπολιτική και εθνικιστική εκμετάλλευση».

Σύμφωνα, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο και οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του οφείλονται πρωτίστως στον τρόπο ανασκαφής του το 2014».

Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση, το 2014 «η ανασκαφή προχώρησε με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς και με εκτεταμένη χρήση, σε βαθμό κατάχρησης, εκσκαφικών μηχανημάτων για την αποχωμάτωση του λόφου, που προκάλεσαν προβλήματα στατικής φύσης, με αποτέλεσμα να καταρρέουν τα εδάφη παρασύροντας λίθους του περιβόλου του μνημείου».

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το 2015 και το 2016 ελήφθησαν τα αναγκαία σωστικά μέτρα από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με συνεχείς χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου και με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Αμφίπολης και τη συνδρομή της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε».

Το ΥΠΠΟΑ σημειώνει, επίσης, ότι «παράλληλα με τη λήψη των άμεσων στερεωτικών μέτρων, το Υπουργείο Πολιτισμού κατάρτισε πρόγραμμα αποκατάστασης, συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης του ταφικού μνημείου και ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ, μετά  την ολοκλήρωση του οποίου το μνημείο θα αποδοθεί στο κοινό προστατευμένο και με κατάλληλες υποδομές επίσκεψης».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι εργασίες στο μνημείο «βαίνουν με γρήγορους ρυθμούς», και «ολοκληρώνεται η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων για την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ παράλληλα στον λόφο πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές τομές και στρωματογραφικές διερευνήσεις».

«Σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης των γραπτών επιχρισμάτων και προγραμματίζεται η εισαγωγή των εξειδικευμένων μελετών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πρώτο τρίμηνο του 2019», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, ενώ προσθέτει ότι πραγματοποιείται συνολικό πρόγραμμα ενεργειών και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αμφίπολης, στο πλαίσιο του οποίου «ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση δεκαέξι ιδιοκτησιών στον λόφο Καστά, ενώ σημαντικό έργο εκτελείται στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος με προϋπολογισμό 276.000 ευρώ, ώστε το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης να διαμορφωθεί σε έναν ενιαίο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».

«Για όλα τα παραπάνω, τo Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες ενημερώνονται ανελλιπώς για την πορεία του έργου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.