Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η μη καταβολή της ΑΤΑ για τρεις μήνες τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη χθεσινή ψήφιση στη «βουλή», ενώ οι επιπτώσεις από τη θεομηνία της περασμένης εβδομάδας συνεχίζουν. Οι πέντε τ/κ εφημερίδες σήμερα αναφέρονται, επίσης, στην παραχώρηση «υπηκοοτήτων» από το «υπουργικό συμβούλιο» και στη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Να μην γιορτάζουμε», αναφέρεται στο μήνυμα του γνωστού Τ/κ δικηγόρου και πρώην «δικαστή» Τατζιάν Ρεϊνάρ για τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι το 2018 στα κατεχόμενα «δεν έχουμε ούτε μια μέρα να γιορτάζουμε». Αλλού γράφει ότι τα κόμματα της «συγκυβέρνησης» στη «βουλή» ψήφισαν υπέρ της παγοποίησης της πληρωμής της ΑΤΑ για 3 μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συνδικαλιστική πλατφόρμα έστειλε το μήνυμα να πάρουν κάποιοι τα χέρια τους από το ξενοδοχείο Dome.

H «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν θα πληρωθεί η ΑΤΑ για 3 μήνες» γράφει ότι η κατά πλειοψηφία απόφαση της «βουλής» αφορά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Πρόεδρο της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων για το Brexit αναβλήθηκε.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Επιμένουμε στην καταστροφή!» γράφει ότι η επιχωμάτωση των οδών ροής νερού είναι μια από τις αιτίες της καταστροφής την περασμένη εβδομάδα στην Κερύνεια και πως αυτές οι εργασίες συνεχίζονται από ιδιώτες παρά το ότι η «επαρχιακή διοίκηση» τις σταμάτησε. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις των γονιών ενός εκ των θυμάτων του μοιραίου αυτοκινήτου, του Τολγκά Μπεκτσί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τέθηκε σε ισχύ το «πολεοδομικό διάταγμα» για την περιοχή Αμμοχώστου.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Οι καταστροφικές πλημμύρες ξύπνησαν τον φόβο» αναφέρεται σε δηλώσεις ψυχολόγων και ειδικών στην εφημερίδα για το τραύμα που δημιούργησε η θεομηνία στον κόσμο. Αλλού γράφει ότι στο ίδιο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα στο δρόμο Λευκωσίας – Κερύνειας τώρα υπάρχει πρόβλημα φωτισμού που ενδεχομένως να προκαλέσει νέα ατυχήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα επιμελητήρια αστικού σχεδιασμού και εργολάβων μηχανικών ζητούν ευθύνες από όσους υπέγραψαν τις άδειες για ανοικοδόμηση κτιρίων στις παρυφές μικρών ποταμών.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «11 ‘υποχρεωτικές’ υπηκοότητες» αναφέρεται στη δημοσίευση στην «εφημερίδα του κράτους» των 11 «υπηκοοτήτων» που παραχώρησε με απόφασή του το «υπουργικό συμβούλιο» είτε για ανθρωπιστικούς λόγους είτε για λόγους επενδύσεων. Αλλού γράφει για προειδοποιήσεις ειδικών για ενδεχόμενη σοβαρών πλημμυρών εντός της Λευκωσίας σε περίπτωση νέας βίαιης καταιγίδας αφού οι κοντινές λίμνες είναι ήδη γεμάτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για έναν «πραγματικό πληθωρισμό».