Σε μεταβατικό στάδιο η διαχείριση των ακινήτων του Συνεργατισμού, είπε ο Υπουργός Οικονομικών

Τα δεδομένα για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο και η διαχείριση τους θα ξεκαθαρίσει αφού εκπονηθεί η μελέτη εμπειρογνωμόνων ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης.

Ο κ. Γεωργιάδης ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε για την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης κάποια καταστήματα του συνεργατισμού να εκχωρηθούν προς χρήση σε κοινότητες ή δήμους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν δήμοι που αιτήθηκαν όλων των ακινήτων του Συνεργατισμού που εμπίπτουν στα δημοτικά τους όρια να ελπίζουν σε πλήρη ικανοποίηση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προνομιακά τεμάχια.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς εξέφρασε ανησυχία για τις αδιαφανείς ακολουθούμενες διαδικασίες κάνοντας λόγο για γκρίζες ζώνες. Πρόσθεσε ότι ο εμπορικός τομέας είναι κομμάτι του Συνεργατισμού, ανήκει στην κοινωνία και στήριξε διαχρονικά τον τόπο και τους αγρότες και εξέφρασε την άποψη ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θα πρέπει να διατηρηθεί προς όφελος των αγροτών.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει και να συμβιβαστεί με τη θέση ότι ο εμπορικός τομέας δεν πωλείται σε ξένα συμφέροντα,
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος έκανε λόγο για κρυστάλλινες θέσεις της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι θα αναζητηθούν οι διαδικασίες για εκπλήρωση της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας πως εκχώρηση για χρήση ακινήτων του Συνεργατισμού σε κοινότητες.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαιρέτισε τις θέσεις της Κυβέρνησης, παρόλο ότι δεν υπάρχει ακόμα κάτι χειροπιαστό, όπως ανέφερε. Είπε ακόμα ότι το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει με τη θέσπιση των απαιτούμενων νομοθεσιών.
Μιλώντας εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων, ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας, είπε πως τα μηνύματα από τον Υπουργό Οικονομικών είναι θετικά, προσθέτοντας πως ενωμένοι μπορούμε και προχωρούμε μπροστά και παρόλο ότι χάθηκε ο πιστωτικός συνεργατισμός, ο εμπορικός είναι εδώ με συνεισφορά πέραν των 100 εκ το χρόνο στην κυπριακή οικονομία.
Ο κ. Χάμπας είπε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ότι στις 7 Ιουνίου 2017 ιδρύθηκε το Νέο Συνεργατικό Παντοπωλείο στο Πελέντρι και το βράδυ της Δευτέρας σε συνάντηση αγροτών και αγροτικών οργανώσεων στο Ακάκι λήφθηκε η προϊδρυτική απόφαση για τη Συνεργατική Αγροτική Εταιρεία Λευκωσίας. Ανέφερε επίσης ότι αίτημα των αγροτικών οργανώσεων είναι όπως τα συσκευαστήρια και αποθήκες και άλλες υποδομές παραμείνουν στη διάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του συνεργατισμού και των αγροτών.
Αναλυτικότερα κατά την έναρξη της συζήτησης για την πορεία του εμπορικού τομέα του Συνεργατισμού και τις επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο, που διεξήχθη στην Επιτροπή Γεωργίας, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως αποδίδει στον Υπουργό και την Κυβέρνηση μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες καθώς δεν απαντά στις σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάθεση καταλόγου με το σύνολο των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κεντρικής.
Ο κ. Καυκαλιάς ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή για τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία προέβη τον Αύγουστο του 2018, να αποδώσει τα περιουσιακά στοιχεία του συνεργατισμού στις κοινότητες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας είπε ακόμα ότι στόχος της Βουλής “είναι να διαφυλάξουμε ότι έχει μείνει από τον Συνεργατισμό που είναι ο εμπορικός τομέας και τα ακίνητα”.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε στην Επιτροπή ότι δεν βλέπει ιδιαίτερα διαφορετικές απόψεις ή στοχεύσεις μεταξύ της Βουλής και της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το εμπορικό τομέα του συνεργατισμού.
Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε στην Επιτροπή ότι τα θέματα διαχείρισης των περιουσιακών του συνεργατισμού αφορούν τις συμμετοχές στις εμπορικές συνεργατικές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τα διάφορα ακίνητα που βρίσκονται σε κοινότητες της υπαίθρου και το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα, με τα προσφυγικά δάνεια (δάνεια που δόθηκαν για επαναδραστηριοποίηση των προσφύγων).
Ακολούθως ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα ζητήματα. «Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και γίνονται κινήσεις» ανέφερε προσθέτοντας ότι θα οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης μέσα στις επόμενες εβδομάδες και εντός Δεκεμβρίου.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα πως θα προσληφθεί εξειδικευμένος οίκος συμβούλων που θα συμβουλεύσει για τη δομή και τη διάρθρωση του Φορέα, αναφέροντας ότι κάτω από τη μητρική εμπορική εταιρεία μπορεί να ξεχωρίσουν 4 εταιρείες με εξειδικευμένη εργασία.
Προς υλοποίηση αυτών ενδεχομένως να χρειάζονται επιμέρους τροποποιήσεις στη νομοθεσία, συνέχισε.
Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως έγινε συμφωνία για την επαναγορά των εμπορικών εταιρειών, υλοποιήθηκε πλήρως το πρώτο στάδιο και έχει μειωθεί στο μισό η συμμετοχή της συνεργατικής τράπεζας, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί το άλλο μισό της συμφωνίας φέτος.
Περαιτέρω ανέφερε ότι πλέον έχει εκλείψει η πίεση για την εντός μέχρι πολύ τακτών χρονοδιαγραμμάτων επαναγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων, επειδή ο συνεργατισμός ως πιστωτικό ίδρυμα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ίσως να μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα από εταιρείες που ζητούσαν περισσότερο χρόνο για την επαναγορά.
Σε ό,τι αφορά τα 2.800 ακίνητα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχουν ακίνητα και ακίνητα και δεν πρέπει να τσουβαλιάζονται. Πρόσθεσε πως τα 2/3 των ακινήτων του συνεργατισμού είναι τεμάχια γης και δεν είναι αυτά που ενδιαφέρουν τις κοινότητες, αλλά τα κτήρια.
Είμαστε ανοιχτοί να εφαρμόσουμε την πολιτική θέση που έχει εκφράσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για παραχώρηση τους στις κοινότητες, καθώς αφορά ακίνητα που δεν είναι μεγάλης αξίας, δεν φαίνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από επενδυτές και διαβλέπεται περισσότερο ότι θα μείνουν σε αχρησία.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα στη Βουλή ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τον Φορέα να κάνει καταγραφή των ακινήτων και ειδικά αυτών που έχουν αξία, για να έχει ευκρινέστερη εικόνα και αναμένει τον κατάλογο.
Τα ακίνητα μεγάλης αξίας θα αξιοποιηθούν με εμπορικούς όρους από τον Φορέα, συνέχισε.
Είπε επίσης ότι το κράτος με όρους αγοράς μπορεί να πάρει τα ακίνητα που το ενδιαφέρουν με προσδιορισμό της αξίας τους και αφαιρώντας την από τα 3,5 δις που οφείλει ο συνεργατισμός στο κράτος.
Περαιτέρω ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η Altamira δεν θα κάνει συμφωνία με τις κοινότητες και πρόσθεσε ότι μπορεί να μην υπάρχει μεταβίβαση από την κεντρική κυβέρνηση προς την τοπική αρχή, αλλά να γίνει με μακροχρόνια μίσθωση.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε στην Επιτροπή ότι υπάρχει ενδιαφέρον για στέγαση υπηρεσιών του κράτους σε ακίνητα του συνεργατισμού, ότι υπάρχει μεγάλος δήμος που ό,τι ακίνητο υπάρχει στα δημοτικά του όρια το ζήτησε, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός ο δήμος δεν θα πάρει όλα τα ακίνητα.
Σε ό,τι αφορά τα μεταπολεμικά δάνεια, είπε πως τυγχάνουν χειρισμού αυτές τις ημέρες. «Θεωρείστε δεδομένη την πολική θέση» ότι δεν θα διεκδικηθεί η αποπληρωμή δανείων, για τα οποία η τελευταία ειδοποίηση έγινε το 2000, με οφειλέτες εκ των οποίων ίσως οι μισοί έχουν πεθάνει και που όλες μαζί οι οφειλές με τις επιβαρύνσεις δεν θα είναι πάνω από 5-6 εκατομμύρια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βουλευτών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν αλλάζει τίποτε με τα περιουσιακά στοιχεία του συνεργατισμού στα κατεχόμενα, τα οποία θα μείνουν ιδιοκτησία της συνεργατικής. Πρόσθεσε ότι έχουν μηδέν αξία και είναι εκχωρημένα ένα προς ένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, για πρόσθετη διασφάλιση τους.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι με τα 2,5 δις το κράτος δεν απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία του συνεργατισμού, υπό την έννοια της μεταβίβασης τους με τίτλο ιδιοκτησίας στο κράτος.
Περαιτέρω ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αποξενώσει εύκολα κρατική περιουσία. «Δεν θα πρέπει να πουλούμε με ευκολία τα φιλέτα, αλλά να τα αξιοποιούμε», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα ότι η μίσθωση ακινήτων του συνεργατισμού στις τοπικές αρχές δεν θα πρέπει να γίνεται κατά το αγοραίο ενοίκιο. Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει εξουσία ελέγχου στις εμπορικές εταιρείες του συνεργατισμού τις οποίες δεν ελέγχει το κράτος. Στον ΣΟΠΑΖ δεν ασκούμε έλεγχο όπως και στις άλλες εταιρείες που η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο είναι κάτω από 50%, πρόσθεσε.
Η Συνεργατική είχε δικαίωμα να αποξενώνει περιουσία με καθαρά εμπορικούς όρους, διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης.
Ο Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών είπε στην Επιτροπή ότι οι εμπορικές εταιρείες του συνεργατισμού πάνε αρκετά καλύτερα από ότι τα προηγούμενα 4-5 χρόνια. Πρόσθεσε πως υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων συνεργατικών εταιρειών εμπορικού τύπου.
Ο εκπρόσωπος της Νέας ΣΕΔΙΓΕΠ είπε ότι εξαγόρασε την εταιρεία και απομένει μόνο το 41% του μετοχικού κεφαλαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε ότι κατέβαλε 10 εκ. για την εξαγορά και απομένουν να καταβληθούν άλλα 10 εκ. για την πλήρη εξαγορά.
Πρόσθεσε ότι η εξαγορά ήταν οδυνηρή ανάγκη και ότι θα μπορούσε να μείνει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου στο κράτος που θα σημαίνει 5 εκ. εξοικονόμηση κεφαλαίων για την εταιρεία.