Τι τα θέλουν τα μουστάκια οι γάτες;


Κατά μέσο όρο οι γάτες έχουν  δώδεκα τρίχες σε κάθε τμήμα του προσώπου τους. Οι τρίχες που προεξέχουν σε άλλα σημεία το σώματος της είναι και αυτά μουστάκια! Στα μάγουλα, στο πηγούνι, πάνω από τα μάτια ή στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών. Σχεδόν πάντα  είναι λευκά, όποιο κι αν είναι το χρώμα της γούνας της.
Τα μουστάκια είναι αυτά που επιτρέπουν  στη γάτα να κινείται στο σκοτάδι, παρόλο που η όραση της είναι εξαιρετική. Τα μουστάκια δουλεύουν ως ανιχνευτές αέρα και αντικειμένων, σε περιπτώσεις που τα μάτια τους δυσκολεύονται να το κάνουν. Μάλιστα οι γάτες που γεννιούνται τυφλές, έχουν πιο χονδρά και μεγάλα μουστάκια.
Η γάτα χρησιμοποιεί τα μουστάκια της επίσης για να υπολογίσει το φάρδος της αν θέλει να περάσει από κάποιο στενό πέρασμα. Το μήκος δηλαδή των μουστακιών της είναι ίσο με το πάχος της!
Επιπλεόν, τα νεογέννητα γατάκια έρχονται στη ζωή με τα αυτιά και τα μάτια τους να μην είναι επαρκώς λειτουργικά και ανεπτυγμένα. Τα μουστάκια τους είναι από τα πρώτα σημεία του σώματος τους που αναπτύσσονται πλήρως κι ενώ βρίσκονται ακόμη μέσα στη μήτρα.
Για να καταλάβετε τη διάθεση μιας γάτας προσέξτε τα μουστάκια της. Μπροστά και κάτω αισθάνεται στοργή, έξω και προς τα πάνω επιθετικότητα ενώ όταν τα μαζεύει προς τα πίσω είναι θυμωμένη.
Τέλος, προσέξτε το μπόλ της. Πρέπει το πρόσωπο της μαζί με το μήκος των μουστακιών της να έχουν την απαιτούμενη ευρυχωρία χωρίς να ακουμπάνε στα τοιχώματα του δοχείου.