Οργή Brexiteers και DUP κατά της Συμφωνίας Αποχώρησης

Με εντονότατες αντιδράσεις από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) ξεκίνησε η κρίσιμη ημέρα για τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί της κυβέρνησης Μέι συνέχισαν και το πρωί να ενημερώνονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία θα κληθούν να προσυπογράψουν στο απογευματινό υπουργικό συμβούλιο.

Με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας, η ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ επανέλαβε ότι δεν θα γίνει δεκτή η ευθυγράμμιση της Βόρειας Ιρλανδίας με τους κανόνες της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς σε βαθμό μεγαλύτερο από την ευθυγράμμιση του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πρόκειται για το κατά πόσο χωρίζουμε την Ένωση, κατά πόσο αντιμετωπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με έναν τρόπο που θα μας αφήσει (τη Β. Ιρλανδία) εγκαταλελειμμένους στο μέλλον. Ως η ηγέτιδα των Ενωτικών στη Β. Ιρλανδία δεν πρόκειται μα συναινέσω σε αυτό», προειδοποίησε η κα Φόστερ λίγο πριν αναχωρήσει από το Μπέλφαστ για το Λονδίνο.

Εκ μέρους των Brexiteers Συντηρητικών βουλευτών ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε ξανά τους Υπουργούς να απορρίψουν τη συμφωνία, ενώ ο Άντριου Μπρίτζεν προέβλεψε ότι αν δεν έχουμε παραίτηση υπουργών και η συμφωνία προχωρήσει, τότε ίσως επαρκής αριθμός βουλευτών των Τόρις ζητήσει άμεσα την έναρξη εσωκομματικής διαδικασίας δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι με στόχο την αντικατάστασή της.

Ενστάσεις διατύπωσε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζιον. Σημείωσε ότι η ουσιαστική παραμονή της Β. Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα δημιουργούσε ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τη Σκωτία, η οποία μάλιστα είχε ψηφίσει κατά του Brexit σε ποσοστό 62%.

Οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευση έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν η συμφωνία να είναι καλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση για απόρριψή της είναι σχεδόν δεδομένη.

Οι τοποθετήσεις αυτές επιβεβαιώνουν το πόσο δύσκολο θα είναι να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όσον αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο, αν και δεν αποκλείονται παραιτήσεις υπουργών, εκτιμάται ότι θα δώσει στη συμφωνία το πράσινο φως.