Εγκυμοσύνη και Κατοικίδια: Τι να προσέξετε;

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας στην περίπτωση που είστε έγκυος και έχετε κατοικίδια…αρκεί να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής και προφυλάξεις.
 Αν έχετε γάτα
ΓΑΤΑ
Η τοξοπλάσμωση αποτελεί την κύρια ανησυχία όταν πρόκειται για τις γάτες. Η λοίμωξη στις έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες ή ακόμα και σε αποβολές όπως αναφέρει εξάλλου το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής CDC.
Η μόλυνση μεταδίδεται στις γάτες από την κατανάλωση μολυσμένου ωμού κρέατος, από τα πουλιά, το έδαφος και τα ποντίκια. Στη συνέχεια μεταδίδουν τη λοίμωξη από τα περιτώματά τους.
Το CDC συνιστά στις έγκυες να λαμβάνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις:
Απαγορεύεται η έγκυος να έρχεται σε επαφή με την άμμο της γάτας.
Απαγορεύεται να πιάνει με γυμνά χέρια ωμό κιμά ή τροφές για γατάκια που δεν είναι ξηρές.
Τα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται καλά ψημένα, ενώ τα λαχανικά πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα (με λίγο ξύδι στο νερό. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στο χοιρινό κρέας. Καλό είναι να τοποθετείτε το κρέας μερικές μερες στην κατάψυξη πριν το μαγειρέψετε.
Σχολαστικό πλύσιμο των μαχαιριών, πηρουνιών κλπ – πού ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας, ενώ προσέχουμε να μην κόψουμε στην ίδια επιφάνεια ωμά λαχανικά.
Σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης χρησιμοποιούμε πλαστικά γάντια για ασχολίες που αφορούν τον κήπο.
Μην ξεχνάτε ότι το χώμα είναι ο δεύτερος καλύτερος «φίλος» του τοξοπλάσματος μετά το ωμό κρέας.
 
Αν έχετε σκύλο
ΣΚΥΛΙΑ 1
Όπως αναφέρει η Αμερικάνικη Ένωση για την Εγκυμοσύνη (American Pregnancy Association) ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει με τα σκυλιά, ιδιαίτερα με τα μεγαλόσωμα, είναι η πιθανότητα να θέλει διακαώς την αγκαλιά σας .
Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να ξεκινήσετε άμμεσα την εκπαίδευση του ώστε να ‘κόψει’ αυτή την επικίνδυνη συνήθεια.
Επιπλέον, η περίοδος της κύησης είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσετε την προετοιμασία του σκύλου σας για την άφιξη του μωρού σας.
Μια καλή αρχή είναι να εντοπίσετε τυχόν θέματα συμπεριφοράς, να αναθεωρήσετε τις βασικές δεξιότητες υπακοής και να ορίσετε εκ νέου τις ρουτίνες του σκύλου σας.
 
Άν έχετε πουλιά
ΚΑΝΑΡΙΝΙ
Αν το κατοικίδιο σας είναι φτερωτό όπως καναρίνι,  παπαγάλο κλπ τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας (σύμφωνα με την American Pregnancy Association).
Θα πρέπει όμως να πάτε τον φτερωτό σας φίλο στον κτηνίατρο για έναν προληπτικό έλεγχο. Τα πουλιά μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο της σαλμονέλας, το καμπυλοβακτηρίδιο και κάποιες άλλες λοιμώξεις. Συνιστάται ο καθαρισμός του κλουβιού να μη γίνεται από την έγκυο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια εάν έχετε έρθει σε επαφή με το πουλί ή με το κλουβί του.
 
Αν έχετε χάμστερ ή άλλα τρωκτικά
ΧΑΜΣΤΕΡ
Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε πρόσφατα μια οδηγία στην οποία αναφέρεται ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με κανένα είδος τρωκτικού κατοικίδιου ζώου. Στα τρωκτικά κατοικίδια συμπεριλαμβάνονται τα χάμστερ, τα gerbils και τα ινδικά χοιρίδια.
Αν και αυτά τα τρωκτικά δεν είναι φορείς του ιού της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.
Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει αποβολή ακόμη και σοβαρές γεννετικές ανωμαλίες. Το CDC προειδοποιεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξεχωριστό μέρος του σπιτιού και η μέλλουσα μαμά δε πρέπει να έρχεται σε επαφή με αυτά.
 
Πηγή: iatropedia.gr