ΓΓ ΑΚΕΛ: Προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν

Άντρος Κυπριανού
Προκλητικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ επιμένει πως υπάρχει μία επιλογή και αυτή είναι να εργαστούμε για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, καθώς μόνο έτσι θα καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους του Ερντογάν.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ΑΟΖ της Κύπρου και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι δηλώσεις αυτές «είναι προκλητικές, απαράδεκτες και ενδεικτικές της νοοτροπίας, η οποία χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν και του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται πολιτικά», είπε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε πως «παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνυπολογίζονται, όταν συζητούμε για τις επιλογές που έχουμε στο Κυπριακό».
Επιμένουμε, συνέχισε «ότι έχουμε μια επιλογή και αυτή είναι να εργαστούμε για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, από εκεί που μείναμε στο Κρας Μοντανά και με την πολιτική βούληση να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει η ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά και να είναι ξεκάθαρο προς τη διεθνή κοινότητα».
Σημείωσε ακόμα ότι «μόνο έτσι θα καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους και του κ. Ερντογάν και του οποιουδήποτε έχει βλέψεις ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα και της Κύπρου και του κυπριακού λαού».
Αναφορικά με το ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό πραγματοποιείται «ύστερα από πρόσκληση της Ομάδας της Αριστεράς προς τους ηγέτες των κομμάτων – μελών της Ομάδας και άλλων κομμάτων, που θα διεκδικήσουν τις επερχόμενες ευρωεκλογές και στοχεύουν στην ανταλλαγή απόψεων, έτσι ώστε από τη μια να διεκδικήσουν αυτή την εκλογική αναμέτρηση με τις μεγαλύτερες δυνατές προοπτικές και από την άλλη να εξασφαλιστεί ότι μετά τις ευρωεκλογές η Ομάδα θα επανασυσταθεί στη βάση μιας ελάχιστης κοινής πολιτικής συναντίληψης».
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του θα έχει συνάντηση με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, αφού όπως εξήγησε «οι επαφές μας μαζί της είναι συστηματικές».
Σημείωσε ότι «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση με την κα. Μογκερίνι γιατί είναι εκείνη η οποία χειρίζεται το Κυπριακό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».