Λονδίνο και Παρίσι δεν ικανοποιούνται από τις εξηγήσεις του Ριάντ για τον Θάνατο Κασόγκι

Λονδίνο και Παρίσι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από τις εξηγήσεις που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη.

Η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του Κασόγκι στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι αξιόπιστη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Αφού αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην εξαφάνιση του Κασόγκι, 59 ετών, για δύο εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία δήλωσε χθες το πρωί πως πέθανε στη διάρκεια μιας αψιμαχίας στο προξενείο. Μια ώρα αργότερα, ένας άλλος Σαουδάραβας αξιωματούχος απέδωσε τον θάνατο σε ασφυξία.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια μιας συνέντευξης στην τηλεόραση του BBC αν πιστεύει την εξήγηση αυτή, ο Ράαμπ είπε: “Όχι, δεν νομίζω ότι είναι αξιόπιστη… Υποστηρίζουμε την τουρκική έρευνα για το θέμα και η βρετανική κυβέρνηση θέλει να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο αυτό”. Ο Ράαμπ είπε πως η Βρετανία χρειάζεται να ξέρει ποια είναι τα γεγονότα προτού μπορέσει να κάνει μια “λογική και σοβαρή επιλογή κρίσης” για το τι θα κάνει μετά.

Εξάλλου, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη είναι μια καλοδεχούμενη “πρόοδος”, κάλεσε όμως το Ριάντ να συνεχίσει με μια πλήρη και διαφανή διερεύνηση.

“Σημειώνω πως οι σαουδαραβικές αρχές έχουν αλλάξει τακτική, παραδέχθηκαν τα γεγονότα και δέχθηκαν κάποια ευθύνη, άρα σημειώνουμε πρόοδο”, δήλωσε ο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3. “Όμως πρέπει να χυθεί άπλετο φως.”

Το πώς θα αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις από εδώ θα “εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα γνωστοποιηθεί η αλήθεια, την έρευνα που διενεργείται και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν”, είπε ο Λεμέρ.

“Αν εξακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση εγκαθιδρύοντας την αλήθεια με μια πλήρη διερεύνηση, νομίζω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ισχυρή στρατηγική σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία”, προσέθεσε.