Ντονμέζ: Το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει στην περιοχή

“Το ερευνητικό μας πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσουν τους νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους επεξεργάστηκε το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια των διυλιστηρίων STAR στην Αττάλεια μαζί με τον ‘υπουργό ενέργειας Οζντίλ Ναμί”, ο Τούρκος Υπουργός είπε “συνεχίζουμε ανέκαθεν σε πολλά πεδία τη συνεργασία μας με τη βόρεια Κύπρο. Ιδιαίτερα έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού”, ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι “το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου”.

Όπως είπε, το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις εργασίες του στο πλαίσιο της ‘αδειοδότησης’ που έχει δοθεί. “Θα ασκήσει αυτά τα δικαιώματά του μέχρι τέλους. Είχαν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες σεισμικές έρευνες στο πλαίσιο αδειοδότησης που έδωσε η ‘τδβκ’”. Το είχαμε δηλώσει ότι, προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουμε στο τραπέζι οι δύο πλευρές για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδεχόμαστε αυτά τα μονομερή βήματα. Το επαναλαμβάνω και σήμερα, το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τα καθήκοντά του εκεί. Το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου μας έκανε νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής. Σύντομα θα το δημοσιοποιήσουμε και αυτό στην κοινή γνώμη”, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας τις ενεργειακές ανάγκες των κατεχομένων και αξιολόγησαν ότι η Τουρκία είναι πάντα δίπλα στους Τ/Κ και συνεχίζεται η ισχυρή στήριξή της. “Και από δω και πέρα θα συνεχιστεί η συχνή και στενή συνεργασία μας για τις εργασίες που θα γίνουν για τις ανάγκες της ‘τδβκ’. Κάνουμε αποφασιστικά βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Τ/Κ ‘λαού’. Μέχρι σήμερα τείναμε πάντοτε χέρι φιλίας αλλά η Ε/κ πλευρά προτίμησε να κάνει μονομερή βήματα. Κι εμείς σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας σε συνεργασία με την Τουρκία”, ανέφερε.

Αναφορές τ/κ Τύπου στο επεισόδιο με Μπαρμπαρός και δήλωση Ερχιουρμάν 

Για ένταση στ’ ανοικτά της Κύπρου γράφει ο τ/κ Τύπος με αφορμή τα όσα έγιναν χθες στην περιοχή όπου το τουρκικό σεισμογραφικό “Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά” διεξάγει έρευνες ανοικτά της Πάφου ή όπως γράφει σήμερα η Χαλκίν Σεσί «δυτικά της Αμμοχώστου».

Χαλκίν Σεσί και Γενί Ντουζέν αναφέρονται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία προειδοποίησε την Ελλάδα να μείνει μακριά «από συμπεριφορές που θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή». Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ προστίθεται ότι το Μπαρμπαρός ξεκίνησε από χθες το πρωί νέες σεισμολογικές έρευνες «στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο».

Χαρακτηρίζει δε εντελώς αβάσιμη από πλευράς διεθνούς δικαίου τη σχετική με το θέμα ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Το να επιμένει η Ελλάδα σε ισχυρισμούς που είναι αβάσιμοι, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι να ζημιώσει τη σταθερότητα στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις. Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τις εξουσίες και τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», προσθέτει.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρεται στο πώς τα τουρκικά ΜΜΕ και ειδικά το κρατικό κανάλι ΤRT και το ειδησεογραφικό NTV παρουσίασαν το περιστατικό λέγοντας ότι ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το Μπαρμπαρός και τη φρεγάτα παρεμπόδισε πλοίο του τουρκικού ναυτικού που συνοδεύει το σεισμογραφικό.

Η Ντεταί έχει κύριο τίτλο «Θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο» και γράφει ότι την παρενόχληση του Μπαρμπαρός από την ελληνική φρεγάτα σταμάτησε τουρκικό πλοίο με εντολή του αρχηγείου των τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Κύριο θέμα και στην Βολκάν με τίτλο «Τους τρώει για θερμές ώρες στη Μεσόγειο» που ξεκινά την περιγραφή των γεγονότων με τη φράση «Δέστε θράσος!».

Ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν σε δήλωσή του είπε ότι οι εντάσεις δεν ωφελούν κανέναν και ευχήθηκε «να επικρατήσει η λογική».

Μιλώντας από το Σιλίφκε της Τουρκίας στον «Μπαϊράκ» ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε επίσης ότι συνομίλησε για το θέμα με τον «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι «πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη περιοχή όπου όλοι διεκδικούν κατά κάποιον τρόπο τα δικαιώματά τους».

Οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί είναι ανάγκη να αποτελέσουν λόγο όχι για εντάσεις αλλά για συνεργασίες, από τις εντάσεις όλοι χάνουν ενώ από την συνεργασία όλοι κερδίζουν, πρόσθεσε.

Τα συμβάντα αυτό στέλνουν ως μήνυμα, κατά τον Τουφάν Ερχιουρμάν σημειώνοντας ότι «φαίνεται πως πρόκειται για θέμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».