Το Μπαρμπαρός “ταράζει” ξανά τα νερά

Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας καλεί την Ελλάδα να αποφεύγει κινήσεις οι οποίες “αυξάνουν την ένταση” προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει “τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, αναφέρεται ότι οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τις δραστηριότητες του Μπαρμπαρός που ξεκίνησαν σήμερα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, όπως υποστηρίζει.

Το τουρκικό Υπουργείο αναφέρει ότι “η εν λόγω προσπάθεια παρέμβασης εμποδίστηκε με ελιγμούς από το πολεμικό ναυτικό μας το οποίο συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά” και προσθέτει ότι “η προσπάθεια παρεμπόδισης των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο στην δική της ΑΟΖ δεν συμβαδίζει κανένα τρόπο με το διεθνές δίκαιο”.

“Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Προτείνουμε στην Ελλάδα για χάρη συνέχισης των διμερών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας να μην κάνει κινήσεις έξω εκτός των κανόνων δικαίου και να αποφεύγει κάθε είδους κινήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επικοινωνιακά παιχνίδια βλέπουν διπλωματικές πηγές

Επικοινωνιακά παιχνίδια πίσω από τα τουρκικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κρίση στην Μεσόγειο» βλέπει η Λευκωσία και δηλώνει προσηλωμένη στην ουσία, όσον αφορά την υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών.

Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για εμπλοκή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με ελληνική φρεγάτα που πήγε να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος έντασης».

Ανέφερε επίσης ότι το ΓΕΕΘΑ έχει διαψεύσει το περιστατικό, ενώ είπε ότι η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη στην ουσία όσον αφορά το ενεργειακό της πρόγραμμα.