Συναντήσεις στο Λονδίνο είχε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Πολιτικές συναντήσεις είχε σήμερα στο Λονδίνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε «αρκετά περιεκτικές και ενδιαφέρουσες».

Αρχικά έγινε δεκτός στο Foreign Office από τον Υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού.

Όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, διατύπωσε προς τον σερ Άλαν ανησυχίες για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, όπως εκφράζεται μεταξύ άλλων και στις απειλές για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο μείωσης ή απομάκρυνσης της UNFICYP τον Ιανουάριο.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης στον Βρετανό αξιωματούχο ότι υπάρχει ανησυχία και για τις εξελίξεις στην ίδια την τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίες καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης όσο παρέρχεται ο χρόνος.

«Ζήτησα από τον κ. Ντάνκαν να συμβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και συζητήσαμε ιδιαίτερα τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, σημαντικό θέμα που μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της λύσης, αν και εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί την κατάργησή τους», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ γευμάτισε με βουλευτές του Εργατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο. Παρόντες ήταν δύο σκιώδεις υπουργοί, ο σκιώδης υπουργός Ευρώπης Καλίντα Μαχμούντ και ο σκιώδης υπουργός Ειρήνης Φάμπιαν Χάμιλτον, καθώς επίσης οι βουλευτές Πάμπος Χαραλάμπους, Κέιτζ Όσαμορ και Μάικ Χιλ.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και ζήτησε τη βοήθεια των φίλων βουλευτών ώστε να προωθηθεί το ζήτημα.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, «όλοι ανεξαιρέτως είπαν ότι για να μπορέσουν να διαδραματίσουν τον όποιο ρόλο μπορούν, είναι απαραίτητη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς τότε θα μπορούν να παρέμβουν για να σπρώξουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το βράδυ ο Άντρος Κυπριανού θα παραστεί σε εκδήλωση στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο βορείου Λονδίνου προς τιμή του Εζεκία Παπαϊωάννου και θα κάνει πολιτική ομιλία.