Ελπίδα ότι θα απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον


Το σωστό για τις τουρκικές αρχές είναι να απελευθερώσουν τον πάστορα Αντριου Μπράνσον, είπε χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, επαναλαμβάνοντας παρόμοια δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτημα αν υπάρχει κάποια νεότερη πληροφορία, εν όψη της νέας παρουσίας του Αμερικανού πάστορα σε τουρκικό δικαστήριο, αργότερα σήμερα. Παράλληλα δήλωσε άγνοια για πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC περί συμφωνίας ανάμεσα στις αμερικανικές και τις τουρκικές αρχές.
«Δεν έχω γνώση περί κάποιας συμφωνίας. Αύριο (σήμερα) λαμβάνει χώρα μία ακρόαση. Υπάρχει σε εξέλιξη μία νομική διαδικασία και θα είμαστε εκεί υποστηρίζοντας τον πάστορα και την οικογένειά του».

Αναφερόμενη στην υπόθεση, η κ. Νάουερτ είπε ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση του πάστορα, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και προηγουμένως ήταν προφυλακισμένος για πολύ μεγάλο διάστημα.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του χθες βράδυ (Τετάρτη) μίλησε για την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον. Όπως γνωρίζουν πολλοί από εσάς, ο πάστορας Μπράνσον έχει μια προγραμματισμένη ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για αύριο (σήμερα). Οι άνθρωποι της πρεσβείας μας στην Τουρκία έχουν ασχοληθεί πολύ με αυτή την περίπτωση, παρέχοντας βοήθεια και υποστήριξη με κάθε τρόπο που μπορούμε στον πάστορα Μπράνσον και την οικογένειά του».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι εκτός του πάστορα κρατούνται σε τουρκικές φυλακές μέλη του επιτόπιου προσωπικού της αμερικανικής αποστολής, καθώς και επιστήμονας της ΝΑΣΑ που είναι Αμερικανός πολίτης και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει τεράστιο ενδιαφέρον για όλες τις υποθέσεις τις οποίες παρακολουθεί προσεκτικά.

Είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο δικαστήριο, υπογράμμισε πάντως ότι το σωστό και ανθρωπιστικό για την Τουρκία είναι να τον απελευθερώσει.
«Ελπίζω πως μετά από όχι πολύ χρόνο αυτός και η σύζυγός θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας», πρόσθεσε.

Τέλος δήλωσε άγνοια αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

 

Κρίσιμη δίκη 

Στην Αλιάγα της βόρειας Σμύρνης μεταφέρθηκε τα ξημερώματα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Γκρεγκ Μπράνσον για την κρίσιμη δίκη η οποία διεξάγεται σήμερα κατά την οποία υπάρχουν πιθανότητες να αφεθεί ελεύθερος.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στις 5.30 το πρωί, η  τουρκική αστυνομία πήγε στο σπίτι του Μπράνσον στη Σμύρνη όπου βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και τον συνόδευσε στην Αλιάγα υπό έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Στην συνοδεία βρίσκονταν και άντρες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας. Την άφιξη Μπράνσον παρακολούθησε και μεγάλος αριθμός Τούρκων και ξένων δημοσιογράφων οι οποίοι πήγαν στην Σμύρνη ειδικά για την κάλυψη της δίκης.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά στις 10.00 εν μέσω πληροφοριών του αμερικανικού Τύπου ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την απελευθέρωση του πάστορα σήμερα. Πρόκειται για την τέταρτη ακροαματική διαδικασία για τον πάστορα ο οποίος διεύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη και εάν κριθεί ένοχος διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν έχει χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με την υπόθεση Μπράνσον η οποία επηρέασε αρνητικά την τουρκική οικονομία και διευκόλυνε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. “Ας περιμένουμε την απόφαση που θα λάβει το δικαστήριο”, ήταν η τελευταία δήλωση του Τούρκου Προέδρου η οποία ερμηνεύτηκε από κάποιους ότι ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση Μπράνσον.