15χρονη πέθανε από ένα σάντουιτς

Η 15χρονη Νατάσα Έντναν-Λέιπερουζ, η οποία έπασχε από οξεία τροφική αλλεργία, πέθανε αφού κατανάλωσε μια μπαγκέτα που είχε αγοράσει από το Pret a Manger και τώρα ο πατέρας της κατηγορεί την εταιρία για τον θάνατό της, επειδή δεν ανέφερε στις συσκευασίες των προϊόντων της τα αλλεργιογόνα που τυχόν να περιείχαν.

Η 15χρονη ταξίδευε με τον πατέρα της και μια φίλη της από το Λονδίνο για τη Νίκαια όταν κατέρρευσε στη διάρκεια της πτήσης με την British Airways στις 17 Ιουλίου του 2016.

Δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες εν πτήσει και στο αεροδρόμιο και μεταφέρθηκε σε γαλλικό νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση αλλά την ίδια μέρα της αφαιρέθηκε η μηχανική υποστήριξη καθώς δεν υπήρχαν ελπίδες ανάνηψης.

Ο πατέρας κατέθεσε την Δευτέρα ενώπιον ειδικού δικαστηρίου του Λονδίνου ότι λίγο πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο και αφού η κόρη του διάβασε προσεκτικά την ετικέτα του σάντουιτς και έπειτα ζήτησε και από τον πατέρα της να το ελέγξει ο ίδιος, η 15χρονη έφαγε μια μπαγκέτα με αγκινάρα, ελιές και ταπενάντ που αγόρασε από ένα Pret a Manger στον Τερματικό 5 του αεροδρομίου του Χίθροου.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος, η κόρη του εμφάνισε κνησμό τρία λεπτά μετά την κατανάλωση του σάντουιτς, πήρε ένα φάρμακο για τις αλλεργίες αλλά όταν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο επανήλθε το σύμπτωμα και έτσι πήρε και πάλι φάρμακο.

Αργότερα εμφάνισε εξανθήματα στο σώμα της και στη συνέχεια δύσπνοια, αλλά η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Έχασε τις αισθήσεις της και άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα.

Το σάντουιτς περιείχε σπόρους σουσαμιού, αλλά αυτό δεν αναγραφόταν ως αλλεργιογόνο στη λίστα με τα συστατικά. Εκπρόσωπος της εταιρείας κατέθεσε ότι δεν είναι η πολιτική της να αναγράφει τα συστατικά στις συσκευασίες, αλλά μόνο στα ψυγεία όπου φυλάσσονται τα προϊόντα και σε κάθε ταμείο.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του θύματος υποστήριξε ότι έπειτα από αυτοψία στο κατάστημα δεν υπήρχε προειδοποιητική ετικέτα στα σημεία εκείνα.

Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί δύο αγωγές κατά της ίδιας αλυσίδας καταστημάτων σάντουιτς με έδρα τη Βρετανία κατηγορώντας την ότι χαρακτήριζε ψωμιά της «φυσικά», ενώ αυτά περιείχαν την πιθανόν καρκινογόνα ουσία γλυφοσάτη (ένα ευρέος φάσματος ζιζανιοκτόνο).

Η ουσία αυτή βρέθηκε σε μπισκότα βρώμης με σταφίδες της εταιρείας, σε σάντουιτς με ρόκα και σε άλλα προϊόντα στα οποία η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο τύπο ψωμιού.

Το 2013, μια υπάλληλος της Wall Street Journal στη Νέα Υόρκη είχε βρει μέσα στη σαλάτα με τόνο της ίδιας εταιρείας, που είχε παραγγείλει, έναν βάτραχο.