Επίθεση Κόρμπιν κατά του «καπιταλισμού της απληστίας»

Με επίθεση κατά του «καπιταλισμού που λέει ότι η απληστία είναι καλή» θα κλείσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, στο Λίβερπουλ.

Ο ηγέτης της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει στην κεντρική ομιλία του ότι με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, επί εργατικής κυβέρνησης υπό τον Γκόρντον Μπράουν, «αντί να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές σε ένα διαλυμένο οικονομικό σύστημα, το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο τέντωσε κάθε νεύρο για να διασώσει και να ενισχύει το σύστημα που οδήγησε στην κρίση».

Ο κ. Κόρμπιν θα υποσχεθεί ένα «ριζοσπαστικό σχέδιο για να ανοικοδομήσει και να μεταμορφώσει τη Βρετανία», θέλοντας να στρέψει την προσοχή όλων στην οικονομική του πρόταση.

Παράλληλα, επισημαίνουν πολιτικοί σχολιαστές, με την αλλαγή έμφασης θέλει να υποβαθμίσει τις φανερές διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος και της σκιώδους Κυβέρνησής του για το κατά πόσο οι Εργατικοί θα πρέπει να στηρίξουν την παραμονή στην ΕΕ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Θα υποσχεθεί επίσης διευρυμένη δωρεάν παροχή παιδικής φροντίδας και θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, όπως και μία «επανάσταση πράσινων θέσεων εργασίας», με 400.000 νέες θέσεις σε συνεργασία με εργοδότες και συνδικάτα.

Θα πει ότι οι Εργατικοί θα επιδιώξουν μείωση της εκπομπής ρύπων διοξειδίου κατά 60% έως το 2030 και μηδενισμό τους έως το 2050 με επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτιστοποίησης της ενεργειακής αποδοτικότητας των σπιτιών. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την κλιματική αλλαγή», θα τονίσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τη Δευτέρα ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικών, Τζον ΜακΝτόνελ, δεσμεύθηκε ότι υπό μία κυβέρνηση Εργατικών το 10% των μετόχων κάθε μεγάλης επιχείρησης θα διανέμεται στους εργαζόμενους, καθώς επίσης ότι θα έρχονταν επανακρατικοποιήσεις στην ύδρευση, στους σιδηρόδρομους, τα ταχυδρομεία και την ενέργεια.