Αισθητήρες για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Ερευνητές στην Αυστραλία δημιούργησαν φορητούς αισθητήρες που αλλάζουν χρώμα και που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των ανθρώπων κατά την έκθεσή τους σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) και να καταπολεμήσουν σημαντικές σχετικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η πρόωρη γήρανση.

«Οι αισθητήρες απεικονίζουν το εύρος στους τόνους του ανθρώπινου δέρματος, μέσω έξι παραλλαγών, για την παρακολούθηση των επιπέδων έκθεσης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί ο επικεφαλής των ερευνών Βιπούλ Μπανσάλ του Πανεπιστημίου RMIT.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπανσάλ μπορούν να δημιουργηθούν χαμηλού κόστους αισθητήρες που φοριούνται με τη μορφή περιβραχιόνιου στον καρπό, κορδέλας στο κεφάλι ακόμα και σε μορφή αυτοκόλλητης ετικέτας.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εκτίθενται λίγη ώρα στον ήλιο προκειμένου να διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα τη βιταμίνη D, ωστόσο, η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος, τύφλωση, ρυτίδες και πρόωρα σημάδια γήρανσης.

Ασθένειες, όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), καθώς και η λήψη πολλών φαρμάκων αυξάνουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος και μειώνουν την ικανότητα απορρόφησης βιταμινών μέσω της διατροφής, ως εκ τούτου η παρακολούθηση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο γίνεται ιδιαίτερα εξατομικευμένη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι τελευταίες έρευνες επεκτείνονται πέρα από τον τομέα της υγείας, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν πολλά βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα.

Η παρακολούθηση της έκθεσης τους στον ήλιο θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού, με τεράστια πιθανή εξοικονόμηση κόστους, εκτιμούν οι ειδικοί.