Η Καγκελάριος Μέρκελ ακύρωσε την συμμετοχή της στην επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Ερντογάν


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δεν πρόκειται να παραστεί στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταιμάγιερ, την Παρασκευή προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει από τις 27 του μήνα τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία.
Αυτό μετέδωσε σήμερα η ιστοσελίδα του περιοδικού Σπίγκελ, δίχως ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση από την Καγκελαρία.
Βέβαια η Καγκελάριος Μέρκελ την Παρασκευή θα παραθέσει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία στον Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ το Σάββατο θα ακολουθήσει ένα δεύτερο τετ-α-τετ και συνομιλίες των δύο ηγετών.
Η Καγκελάριος δεν είναι η μόνη Γερμανίδα πολιτικός που δεν θα παραστεί στην επίσημη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έχει προηγηθεί σειρά βουλευτών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που είχαν προσκληθεί και οι οποίοι δηλώνουν πως δεν πρόκειται να λάβουν μέρος, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεση τους στην πολιτική του Τούρκου Προέδρου.
Έκπληξη ωστόσο προκαλεί η δήλωση του βουλευτή και πρώην ηγέτη του κόμματος των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής, Τζεμ Εζντεμίρ, που έχει πολλές φορές στο παρελθόν επικρίνει τον Πρόεδρο Ερντογάν και στην Τουρκία θεωρείται persona non grata.
Ο Εζντεμίρ δήλωσε πως θα πάει στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε θέλει να στείλει μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, πως «η αντιπολίτευση είναι απαραίτητο συστατικό μιας δημοκρατίας». «Ο Ερντογάν πρέπει να με ανεχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να του καταστήσουμε ξεκάθαρα πως στη Γερμανία δεν ανεχόμαστε να συμπεριφέρεται ως δεσπότης».
Επίσης στη δεξίωση της Παρασκευής δεν θα παραστεί και ο Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ο οποίος ωστόσο θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ