Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου


Η ληστεία οχήματος στην κατεχόμενη Κερύνεια από τρία άτομα με μάσκες τα οποία και αργότερα συνελήφθησαν αλλά και η απόφαση «δικαστηρίου» για επιβολή χρηματικού προστίμου στα δύο άτομα που είχαν συλληφθεί γιατί είχαν ανέβει στην οροφή της «βουλής» στις 22 Ιανουαρίου είναι τα δύο κύρια θέματα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Αναφορά γίνεται και στις εξελίξεις στην Νέα Υόρκη και σε δημοσιεύματα σε ελληνοκυπριακές εφημερίδες, στις δηλώσεις του Μεχμέτ Χαρματζί σχετικά με το άνοιγμα της Πύλης Πάφου και Πύλης Αμμοχώστου ως σημεία διέλευσης αλλά και στις δηλώσεις του «υπουργού» παιδείας σχετικά με τις προσπάθειες για άμεση επίλυση προβλημάτων στην παιδεία.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «4 χιλιάδες ΤΛ» προβάλλει την απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» στην κατεχόμενη Λευκωσίας σχετικά με τους Αχμέτ Τουρκμέν και Ουμίτ Τας, που είχαν συλληφθεί γιατί είχαν ανέβει στην οροφή της «βουλής» και κυμάτιζαν σημαίες στις 22 Ιανουαρίου, μετά τα επεισόδια εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα». Η εφημερίδα συνοδεύει το σχετικό της δημοσίευμα με φωτογραφία από τα γεγονότα. Αναφορά γίνεται και στη ληστεία στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου οι τρείς δράστες κτύπησαν τον οδηγό οχήματος και αφού απέσπασαν το ποσό των πέραν των 200 χιλιάδων τουρκικών λιρών κατάφεραν να διαφύγουν για να συλληφθούν αργότερα. Γράφει αλλού ότι ένοχος κρίθηκε «αστυνομικός» για χρήση βίας εναντίον του Ζεκί Γιοργκαντζίογλου κατά τη σύλληψη του. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο «αστυνομικός» συνέλαβε λάθος πρόσωπο.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Προϋπόθεση για τις συνομιλίες ο χάρτης» αναδημοσιεύει δημοσίευμα στην ε/κ εφημερίδα «Πολίτης» σχετικά με τα πιθανά σενάρια στο Κυπριακό ενόψει των επαφών των δύο ηγετών στην Νέα Υόρκη. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση «δικαστηρίου» για επιβολή χρηματικού προστίμου σε δύο άτομα (4.000 ΤΛ (571,4 ευρώ) έκαστος), τα που είχαν συλληφθεί γιατί είχαν ανέβει στην οροφή της «βουλής», στις 22 Ιανουαρίου. Γράφει επίσης, ότι σε δηλώσεις του ο «υπουργός» παιδείας Τζεμάλ Οζγιγίτ για τα θέματα παιδείας και την διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για άμεση επίλυση των προβλημάτων.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μεγάλη ληστεία» γράφει ότι τρία άτομα απέκοψαν την πορεία οχήματος στην Κερύνεια και με την απειλή όπλου κατάφεραν να αποσπάσουν από τον οδηγό μεγάλο χρηματικό ποσό. Προβάλλει ακόμα δηλώσεις του «δημάρχου» κατεχόμενης Κερύνειας Μεχμέτ Χαρματζί σχετικά με την πρόθεση του να συναντηθεί με τον δήμαρχο Λευκωσίας με επίκεντρο την διάνοιξη δύο ακόμα σημείων διέλευσης, της Πύλης Πάφου και στην Πύλη Αμμοχώστου. Αναφορά  γίνεται και στην επιβολή χρηματικού προστίμου σε δύο άτομα, έποικους από την Τουρκία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί γιατί είχαν ανέβει στην οροφή της «βουλής» και κυμάτιζαν σημαίες στις 22 Ιανουαρίου, μετά τα επεισόδια εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα».
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Οι δρόμοι πλέον δεν είναι ασφαλείς» αναφέρεται στην ληστεία οχήματος που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία κατά την οποία τρία άτομα με την απειλή όπλου κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό από τον οδηγό, τον οποίο κτύπησαν. Το όχημα εντοπίστηκε αργότερα σε ανοικτό χώρο ενώ ήδη η «αστυνομία» συνέλαβε τρία άτομα. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση του «δικαστηρίου» σχετικά με την υπόθεση της καταπάτησης της περιουσίας της «βουλής» όπου δύο άτομα βγήκαν στην οροφή και κυμάτιζαν σημαίες. Γράφει ακόμα ότι, η «κυβέρνηση» άναψε το πράσινο φως για την εισαγωγή κρέατος κοτοπούλου για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ληστεία με μάσκα» αναφέρεται στην χθεσινή ληστεία στην κατεχόμενη Κερύνεια όπου τρία άτομα σταμάτησαν, απείλησαν τον οδηγό με όπλο και απέσπασαν το ποσό των περίπου 30 χιλιάδες ευρώ. Αργότερα η «αστυνομία» συνέλαβε τρία άτομα ύποπτα για τη ληστεία. Προβάλλει ακόμα την επιβολή από «δικαστήριο» χρηματικού προστίμου 4 χιλιάδων τουρκικών λιρών (571,4 ευρώ) έκαστος σε δύο άτομα τα οποία κρίθηκαν ένοχα για καταπάτηση της «βουλής» κατά τα γεγονότα της 22ας Ιανουαρίου. Αναφορά γίνεται και στον ξαφνικό θάνατο 49χρονης, ο οποίος προκλήθηκε από εγκεφαλική αιμορραγία.