Ο 29χρονος Μάρτιν Σέλνερ, φοιτητής Φιλοσοφίας και Νομικής, το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Η εμφάνισή του παραπέμπει περισσότερο σε χρηματιστή, σε μοντέλο ή σε χιπστερά: καλοντυμένος με μοντέρνα γυαλιά οράσεως, καλοχτενισμένος, φρεσκοξυρισμένος.
Ο 29χρονος όμως Μάρτιν Σέλνερ, ο οποίος δηλώνει φοιτητής Φιλοσοφίας και Νομικής, είναι το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και η οργάνωση της οποίας ηγείται στην Αυστρία έχει γνωρίσει μεγάλη δημοσιότητα.
Ο ίδιος επιμένει ότι το κίνημά του δεν είναι ρατσιστικό ή βίαιο αλλά δεν φαίνεται να πείθει.
Το 2008 ο Σέλνερ συνεργάστηκε με τους αυστριακούς νεοναζί για να αποτρέψουν φιλελεύθερους διαδηλωτές, αλλά το 2016 δήλωνε ότι διέκοψε κάθε σχέση με τον νεοναζισμό και ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα του ναζισμού είναι αποτυχία της κοινωνίας.
Την ίδια χρονιά ωστόσο διέκοψε μια παράσταση, στο θέατρο του πανεπιστημίου της Βιέννης, με θέμα την περιπέτεια αιτούντων άσυλο και με πρωταγωνιστές πρόσφυγες, μαζί με 30 μέλη της οργάνωσής του, και σκόρπισαν ψεύτικο αίμα που συμβόλιζε “το αίμα του Μπατακλάν και των Βρυξελλών”.
Έμμεσα ήταν αναφορά στις επιθέσεις τζιχαντιστών στην αίθουσα παραστάσεων Μπατακλάν στο Παρίσι και στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.
Μέλη του IB-όπως αποκαλεί ο ίδιος την οργάνωση-εισέβαλαν στην αίθουσα και ανάρτησαν ένα πανό χαρακτηρίζοντας το κοινό υποκριτές.
Οι συντελεστές της παράστασης ξέσπασαν σε κραυγές φοβούμενοι ότι δέχονταν επίθεση.
Ακολούθησε συμπλοκή καθώς κάποιοι από τους θεατές άρχισαν να φωνάζουν “Έξω οι ναζί” και επιχείρησαν να απομακρύνουν τους εισβολείς.
“Έχετε φλερτάρει με βιαστές και φέρατε τον τρόμο στην Ευρώπη. Άνθρωποι χρειάστηκε να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της άγνοιας και της υποκρισίας σας”, ανέφερε η οργάνωση σε γραπτή της δήλωση απευθυνόμενη προς τους θεατές της παράστασης.