Σφοδρή αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – Τσακαλώτου


Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για το συνταξιοδοτικό, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Ελληνικών Επιχειρήσεων (13th Annual Greek Roadshow), στο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σε εκδήλωση, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο ζήτημα των συντάξεων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι ­–οι παλαιοί συνταξιούχοι– θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».
Η συγκεκριμένη δήλωση πυροδότησε την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος. Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών».
Επιπλέον, η ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το συνταξιοδοτικό, υποστηρίζοντας ότι «αφού υπέγραψε μόνη της τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους προσπαθώντας να πείσει τους θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους. Και δεν ντρέπονται».
Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι «ο κατήφορος της ΝΔ δεν έχει σταματημό».
Όπως αναφέρει «το θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους είναι αν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων το 2019. Κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό, πράγμα για το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί η ΝΔ. Χθες εξήγησα γιατί είναι δημοσιονομικό μέτρο και ότι αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των συνταξιούχων κι όχι όλους όπως επανειλημμένα έχει ισχυριστεί η ΝΔ και οι εφημερίδες της».
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξηγεί με επιχειρήματα τις θέσεις και τις επιδιώξεις της για το καλό της κοινωνίας και των συνταξιούχων», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για «ακραίο τσαρλατανισμό».
«Γιατί τι άλλο εκτός από τσαρλατανισμός είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ΝΔ έχει φτάσει στον πάτο», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.