Ο Τουσκ κατηγορεί το ΗΒ για άκαμπτη θέση στο Σάλτσμπουρκ


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο για άκαμπτη θέση στο Σάλτσμπουρκ και κάνει έκκληση στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέη για συμβιβασμό στο θέμα της Ιρλανδίας και της μελλοντικής οικονομικής σχέσης, εκ μέρους των 27.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της σέβονται πλήρως την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Τουσκ και επεσήμανε ότι “από την αρχή των διαπραγματεύσεων έχουμε επικεντρωθεί στην εξεύρεση συμφωνίας που θα ελαχιστοποιήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από το Brexit”, ξεκαθαρίζοντας ότι “επίσης σημαντικό για εμάς είναι να δημιουργήσουμε στο μέλλον τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου”.
“Μελετήσαμε τις προτάσεις του σχεδίου Checkers με πάσα σοβαρότητα”, τόνισε ο κ. Τουσκ. “Τα αποτελέσματα της ανάλυσης μας ήταν γνωστά στην βρετανική πλευρά σε κάθε λεπτομέρεια για πολλές εβδομάδες”, διευκρίνισε ο Πρόεδρος.
“Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, αποφασίσαμε ότι για το καλό των διαπραγματεύσεων και από το σεβασμό στις προσπάθειες της Πρωθυπουργού Μέη ότι θα αντιμετωπίσουμε το σχέδιο Checkers ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, σημειώνει ο Πρόεδρος.
“Στο Σάλτσμπουργκ, πριν από τη συνάντησή μου είπα σε δημόσια δήλωση ότι ορισμένες από τις προτάσεις της Πρωθυπουργού Μέη από το σχέδιο Checkers δείχνουν μια θετική εξέλιξη στην προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και μια βούληση να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit”, αναφέρει ο Πρόεδρος. “Με αυτό εννοώ, μεταξύ άλλων, την ετοιμότητα να συνεργαστούμε στενά στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής”, τονίζει. “Σε άλλα θέματα, όπως το ιρλανδικό ζήτημα ή τους κανόνες της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν και να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις”.
“Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου πριν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σάλτσμπουργκ ήταν εκπληκτικά σκληρή και στην πραγματικότητα ασυμβίβαστη”, είπε ο κ. Τουσκ.
“Η απάντηση των ηγετών της ΕΕ των 27 ήταν να επαναλάβουμε την εμπιστοσύνη μας στον κύριο διαπραγματευτή Michel Barnier και να επαναλάβουμε τη θέση μας σχετικά με την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και την ιρλανδική υπόθεση”.
“Ενώ κατανοώ τη λογική των διαπραγματεύσεων, παραμένω πεπεισμένος ότι εξακολουθεί να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, καλός για όλους. Λέω αυτά τα λόγια ως στενός φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου και ως πραγματικός θαυμαστής της Πρωθυπουργού Μέη”, κατέληξε ο Πρόεδρος.