Σε συμφωνία για βελτίωση των σχέσεών τους κατέληξαν Βόρεια Κορέα- Νότια Κορέα

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-Ιν συμφώνησαν σήμερα μια σειρά μέτρων με στόχο να αναθερμανθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία υπεγράφη στην Πιονγκγιάνγκ έπειτα από μια διήμερη σύνοδο κορυφής. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί τρεις φορές τους τελευταίους έξι μήνες.

“Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν θα επισκεφθεί τη Σεούλ στο άμεσο μέλλον”, ανέφερε η κοινή τους ανακοίνωση. Αυτό μπορεί να γίνει ήδη από φέτος εκτός κι αν υπάρχουν “ειδικές περιστάσεις”, διευκρίνισε ο Μουν. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της Βόρειας Κορέας στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ τους που οδήγησε στη διχοτόμηση της χερσονήσου. “

Ο Μουν μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ ελπίζοντας να λάβει μια κίνηση που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε “να κλείσει οριστικά” το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά” η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

Οι αναλυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι το εργοστάσιο είναι ούτως ή άλλως γηρασμένο και δεν λειτουργεί, κάτι όμως που δεν εμπόδισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαιρετίσει την κίνηση αυτή με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την “συναρπαστική”.

Πριν 13 χρόνια η Πιονγκγιάνγκ είχε δεσμευθεί “να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά όπλα και τα υπάρχοντα πυρηνικά προγράμματα και να επιστρέψει σύντομα στη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων”. Έκτοτε διεξήγαγε έξι πυρηνικές δοκιμές και εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος της Κορέας τελείωσε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι σε πόλεμο. Οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία προβλέπει ότι Βόρεια και Νότια Κορέα θα εκκενώσουν 11 φυλάκια η κάθε μία ως το τέλος του έτους και θα σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια στη μεθόριο από την 1η Νοεμβρίου. Επίσης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Κίτρινη Θάλασσα, να αναστείλουν τα γυμνάσια και τα πυρά στη θάλασσα και να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα προκειμένου να αποφεύγονται κατά λάθος εμπλοκές.

Επίσης οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επιτρέψουν τα οργανωμένα ταξίδια Νοτιοκορεατών τουριστών στο όρο Κουμγκάνγκ, εφόσον “το επιτρέψουν οι συνθήκες”. Οι επισκέψεις αυτές είχαν ανασταλεί όταν ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης σκότωσε μια Νοτιοκορεάτισσα τουρίστρια.

Συμφώνησαν επίσης όπως συμμετάσχουν από κοινού και ενεργητικά στις διεθνείς διοργανώσεις, περιλαμβανομένων των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και να συνεργαστούν για να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για να υποδεχθούν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032″, υπογραμμίζει η συμφωνία.

Για την επανασύνδεση οικογενειών που εκατοντάδες χιλιάδες χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου. Μουν και Κιμ αποφάσισαν να ανοίξουν ένα γραφείο στο όρος Κουμγκάνγκ προκειμένου να διευκολύνουν τις τακτικές επανασυνδέσεις οικογενειών. Οι αποστολές του Ερυθρού Σταυρού και στις δύο χώρες πρόκειται επίσης να συζητήσουν την ανταλλαγή επιστολών και βίντεο μεταξύ των μελών των οικογενειών.