Ο Πρόεδρος πρέπει να εργαστεί για να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ο Α. Κυπριανού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προδιαθέτει την κοινή γνώμη ότι οι συναντήσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη δεν θα έχουν αποτέλεσμα, ενώ θα έπρεπε να εργάζεται για να υπάρξουν εξελίξεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του σήμερα στην Εζεκία Παπαϊωάννου, προειδοποιώντας για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν εάν δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως είναι προφανές πως η επόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και οι συναντήσεις που θα έχει ο ΓΓ του Οργανισμού με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί θα είναι σημαντικές για το τι θα αποφασίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με χθεσινές δηλώσεις του επιθυμεί να προδιαθέσει την κοινή γνώμη αρνητικά, ότι δηλαδή δεν θα προκύψει κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν. «Είναι υποχρέωση του κ. Αναστασιάδη να εργαστεί για να υπάρξουν εξελίξεις και για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία, στο συμφωνημένο πλαίσιο και αν όχι, τότε να φαίνεται ξεκάθαρα ότι την ευθύνη θα την έχει η τουρκική πλευρά. Δεν φτάνει να λέει ότι εύχεται να υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να εργαστεί ο κ. Αναστασιάδης, εκείνος έχει το πρόσταγμα σε αυτά τα ζητήματα. Από εκείνον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Κι αν η Τουρκία ή η τουρκική πλευρά συνολικότερα δεν συνεργαστεί, η ευθύνη να τη βαρύνει αποκλειστικά» τόνισε ο κ. Κυπριανού.
Την ίδια ώρα υπέδειξε πως δεν είναι αρκετό να λέγεται ότι τώρα χρειάζεται προετοιμασία και διερωτήθηκε «τι κάναμε για 15 ολόκληρους μήνες» και γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσπάθησε να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επέτρεπαν να προετοιμαστεί το έδαφος έτσι ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα.
Ανέφερε ακόμα ότι έχει δίκιο ο κ. Αναστασιάδης ότι αν υπάρξει μια νέα αποτυχία, τότε οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν θα είναι πολλοί, για να υποδείξει πως πάρα πολλοί κίνδυνοι ελλοχεύουν και στην περίπτωση που δεν υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Και πολύ φοβούμαι ότι όσο παρατείνεται το αδιέξοδο θα ερχόμαστε πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση του νησιού με ανυπολόγιστες συνέπειες και για την Κύπρο και για το σύνολο του κυπριακού λαού» κατέληξε.