Αντιοξειδωτικό στη μάχη κατά της οστεοαρθρίτιδας

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι μια αντιοξειδωτική ουσία είναι αποτελεσματική κατά της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα ως γνωστόν συντελεί στην απώλεια οστών και χόνδρου και αποτελεί τη συχνότερη πάθηση μεταξύ των ηλικιωμένων. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία και οι αγωγές, φαρμακευτικές κυρίως έχουν ως στόχο τη μείωση της φλεγμονής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ομάδα ειδικών από το Βέλγιο και την Ολλανδία, μελέτησαν δείγματα ιστών από πάσχοντες και ανακάλυψαν μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης ANP32A.

Στη συνέχεια εξέτασαν τον ρόλο που παίζει η πρωτεΐνη στο σώμα και το γενετικό προφίλ της έδειξε η ANP32A εμπλέκεται στην παρακολούθηση των επιπέδων του ενζύμου AMT.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδα προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται στο οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του χόνδρου και τα χαμηλά επίπεδα συντελούν σε αυξημένο στρες. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνητή ενίσχυση των επιπέδων της ANP32A μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Βάσει αυτών των παρατηρήσεων οι επιστήμονες χορήγησαν το αντιοξειδωτικό Ν-ακετυλ-κυστεΐνη (NAC) σε ποντίκια με οστεοαρθρίτιδα, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά να μην παράγουν ANP32A.

Η Ν-ακετυλ-κυστεΐνη (NAC) επί του παρόντος χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας σε άτομα με εμφύσημα, κυστική ίνωση, φυματίωση, βρογχίτιδα και άλλες πνευμονικές παθήσεις.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα τρωκτικά που έλαβαν NAC μέσω του νερού που έπιναν είχαν τελικά μειωμένη οστική απώλεια και χόνδρο, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Σπεύδουν πάντως να σημειώσουν ότι υπάρχουν διαφορές στη φυσιολογία μεταξύ ανθρώπων και ποντικιών και είναι απίθανο η χορήγηση NAC σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα να είναι εξίσου αποτελεσματική, αλλά σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα ώστε να δουν αν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή της ANP32A στους ασθενείς, και επομένως να εμποδίσουν την εξέλιξη της εκφυλιστικής πάθησης.

Πηγή: in.gr