Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η Γιορτή των Θυσιών άρχισε επισήμως σήμερα αλλά το κλίμα έχει επηρεαστεί από την συναλλαγματική και οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο. Αναφορά γίνεται επίσης στην σύλληψη ενός Βρετανού κατόπιν αιτήματος της Ιντερπόλ, ο οποίος τα τελευταία δύο περίπου χρόνια διέφυγε και ζούσε στα κατεχόμενα ενώ είχε διαπράξει έγκλημα στην Βρετανία. Αναδεικνύεται επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά, 15 χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι διελεύσεις προς τα κατεχόμενα ξεπέρασαν (κατά 9.000 περίπου) τις διελεύσεις από τα κατεχόμενα.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Αυτά που δεν είδατε ζωντανά» αναφέρεται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμπεριφορά ιδιοκτήτη παραθαλάσσιου εστιατορίου που απαγορεύει την πρόσβαση στη θάλασσα σε όποιον ο ίδιος δεν θέλει και μάλιστα απειλώντας ή επιτιθέμενος. Αλλού γράφει ότι συνελήφθη άνδρας που είχε διαπράξει έγκλημα στην Βρετανία και για δύο χρόνια κρύβονταν στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κίνηση «Ανεξάρτητος δρόμος» πραγματοποίησε χθες έξω από το «πρωθυπουργικό γραφείο» εκδήλωση διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση με σύνθημα «το κεφάλαιο να πληρώσει».

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μπαϊράμι χωρίς γεύση» γράφει ότι το Κουρμπάν μπαϊράμ που ξεκίνησε σήμερα είναι στη σκιά των οικονομικών δυσμενών εξελίξεων και λόγω της κατάστασης, οι πολίτες δεν μπορούν να γιορτάσουν. Αλλού γράφει ότι ο Τσαρλς Ρίντιγκτον διέπραξε δολοφονία στην Βρετανία το 2016, το 2017 με πλαστό διαβατήριο μετέβη στα κατεχόμενα και μετά από αίτημα της Ιντερπόλ εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Τρίκωμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται στο κάμπους του «πανεπιστημίου» Κερύνειας στο Καράκουμι ένα νέο οικοτροφείο πανεπιστημιούπολης, το Park Palace Residence, 600 κλινών.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Έφυγε η γεύση του τραπεζιού» γράφει ότι άνοστο είναι το τραπέζι αυτού του μπαϊραμιού αφού για μια τετραμελή οικογένεια, το λιγότερο που χρειάζεται για το γιορτινό τραπέζι είναι 400-500 ΤΛ (περίπου 8 ευρώ). Αλλού γράφει ότι 436 πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σε 6 ημέρες από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου λόγω του μπαϊραμιού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο μήνυμα του Μουσταφά Ακιντζί για την Γιορτή των Θυσιών και την αναφορά στο Κυπριακό ότι «πρέπει να αναζητηθεί λύση με κοινό νου».

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Στυφό μπαϊράμι» γράφει ότι οι πολίτες, λόγω της κρίσης, ούτε για ψώνια δεν πήγαν ενόψει της Γιορτής των Θυσιών, ενώ στα μηνύματά τους πολιτικοί και ηγεσία αναφέρονται στην συναλλαγματική κρίση. Αλλού γράφει ότι η αγορά αφέθηκε στους τουρίστες και τους Ε/κ που αν και ήταν λίγοι, τουλάχιστον υπήρχε μια κίνηση, τουλάχιστον από οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην σύλληψη του Βρετανού στα κατεχόμενα κατόπιν αιτήματος της Ιντερπόλ.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Αναστράφηκε το κλίμα» γράφει ότι για πρώτη φορά από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων οι διελεύσεις από τον «νότο» στο «βορρά» είναι περισσότερες από το αντίστροφο και αναφέρεται στο διάστημα των τελευταίων 7 μηνών. Αλλού γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Ερχιουρμάν στο μήνυμά του για το μπαϊράμι ανέφερε ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν από τον άλλον να δείξει αλτρουισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ιστορία ενός ζευγαριού με 37 χρόνια γάμου, όπου ο σύζυγος περπατούσε επί 1 χρόνια 10 χλμ την ημέρα για να χάσει 20 κιλά και να μπορέσει να δώσει τον νεφρό και να χαρίσει την ζωή στην γυναίκα του.