Ο Πρόεδρος του Eurogroup καλωσορίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Τσεντένο, καλωσορίζει την Ελλάδα πίσω στην κανονικότητα, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τη Λισαβόνα, ενόψει της σημερινής εξόδου της χώρας από το 3ο πρόγραμμα διάσωσης, προειδοποιώντας όμως τις αρχές πως η επιστροφή στις κακές πολιτικές του παρελθόντος “θα ήταν ένα άσχημο λάθος” και πως “με τον έλεγχο έρχεται και η ευθύνη”.

“Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα διάσωσης τερματίζεται μετά από ένα μακρύ δρόμο, από το οποίο όλοι μάθαμε τα μαθήματά μας”, σημειώνει ο Πρόερος του Eurogroup.

“Αυτό όμως είναι τώρα ιστoρία. Σήμερα, έχει αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα, η οικονομία έχει μεταρρυθμιστεί και εκσυγχρονιστεί”, τονίζει ο Μάριο Τσεντένο και προσθέτει: “Ξέρω ότι αυτά τα οφέλη δεν αισθάνονται ακόμα σε όλα τα τρίμηνα του πληθυσμού, αλλά σταδιακά θα το κάνουν”.

“Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τώρα μια νέα πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν άλλες προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά ούτε και άλλες εκταμιεύσεις. Η Ελλάδα ανέκτησε τον έλεγχο για τον οποίο πολέμησε. Με τον έλεγχο έρχεται ευθύνη”, αναφέρει.

“Οι Έλληνες πλήρωσαν ακριβά τις κακές πολιτικές του παρελθόντος και η επιστροφή θα ήταν ένα άσχημο λάθος. Η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να απολαύσει το πλήρες εύρος της συμμετοχής στην ευρωζώνη, τηρώντας τους ίδιους κανόνες με κάθε άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ. Με αυτή την έννοια, η Ελλάδα έχει επιστρέψει σήμερα στο φυσιολογικό. Καλωσορίσατε πίσω”, καταλήγει ο Μάριο Τσεντένο.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνει ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. “Μετά από 8 χρόνια οικονομικής βοήθειας, η χώρα επιτέλους μπορεί να σταθεί μόνη της στα δύο της πόδια”, αναφέρει.

“Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο”, επισημαίνει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.