Μέρκελ-Πούτιν: Έχουμε καλή θέληση για την επίλυση διεθνών κρίσεων

Συνάντηση είχαν στο Βραδεμβούργο η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία και εξέφρασαν την καλή τους θέληση για την επίλυση κρίσεων.

Συγκεκριμένα, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε  -αναφερόμενη στην επίλυση κρίσεων σε περιοχές όπως η Συρία και η Ουκρανία- πως «έχουμε ευθύνη και πρέπει να εργασθούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», εμφανιζόμενη πρόθυμη να συνεργασθεί με τον Ρώσσο Πρόεδρο.

Για την Συρία σημείωσε πως είναι σημαντικό θέμα των συνομιλιών και υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε πως είναι απαραίτητη η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον συριακό λαό και η παροχή βοήθειας στις περιοχές της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.

Κάλεσε δε την Ευρώπη να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας, που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο και απλά πράγματα ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των προσφύγων, όπως η επαναλειτουργία της παροχής νερού και ιατρικών υπηρεσιών.

Σχετικά με την Ουκρανία η Καγκελάριος δήλωσε πως «από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κινητικότητα στο θέμα, προσθέτοντας πως επιθυμεί να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν για την πιθανότητα εγκατάστασης δύναμης κυανόκρανων για την επίβλεψη εκεχειρίας.

Άλλα θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών, ήταν ο αγωγός Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, καθώς και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν για την οποία η Μέρκελ επανέλαβε πως “η Γερμανία στηρίζει την συμφωνία”.