Πότε θα κάνει το VAR ντεμπούτο στα ελληνικά γήπεδα;

 

Πηγή: Wikimedia.org

 

Το Video Assistant Referee – το σύστημα υποβοήθησης των αποφάσεων της διαιτησίας – έρχεται και στην Ελλάδα από τη νέα σεζόν, αφού πρώτα δοκιμάστηκε σε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Τον περασμένο χειμώνα, ΕΠΟ και Υπουργείο Αθλητισμού, αποφάσισαν από κοινού την εισαγωγή του VAR στη Super League, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, οι δυο φορείς αναζητούσαν τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς δεν υπήρχε και προηγούμενη εμπειρία σχετικά με τον τρόπο εφαρμογή της.

Τελικά, στις 28 Ιουνίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, πραγματοποιήθηκε  στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), κατά την οποία παρουσιάστηκε το έργο ‘Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ’ προϋπολογισμού σχεδόν 14 εκ. ευρώ.

Δικαιούχος της υλοποίησης του έργου ορίστηκε η ΕΔΕΤ ΑΕ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους η  21η Αυγούστου.

Έναν μήνα αργότερα, υπό την επίβλεψη του Υπουργού Νίκου Παππά, θα ανοιχτούν οι φάκελοι που θα έχουν κατατεθεί και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου.

Ωστόσο, η χρήση του VAR από τη νέα χρονιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο , πιθανότατα να μην ξεκινήσει πριν από τον δεύτερο γύρο της Super League. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος και η εκπαίδευση των διαιτητών.

Έπειτα λοιπόν και από την πρώτη επίσημη εμφάνιση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, στο οποίο σημείωσε σχεδόν απόλυτη επιτυχία, το VAR έρχεται και στην Ελλάδα προκειμένου να εγγυηθεί τη διαφάνεια και να αναβαθμίσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ας μην ξεχνάμε ότι το σύστημα αυτό δεν έρχεται για να υποβαθμίσει το ρόλο των διαιτητών στη λήψη αποφάσεων, αλλά να για να επεμβαίνει βοηθητικά όπου υπάρχει αμφιβολία ή να διορθώνει αποφάσεις που οφείλονται σε προφανή λάθη και αφορούν γκολ, πέναλτι, αποβολή και λάθος τιμωρία παίκτη.

Συνεπώς από τη νέα χρονιά, αν όλα πάνε καλά, το VAR θα κάνει το ντεμπούτο του στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Θα έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα διεξαχθούν πριν και μετά την εφαρμογή της πρωτοεμφανιζόμενης  για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογίας. Πάντως, το VAR έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση πολλών αγώνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας και σύντομα το ίδιο πρόκειται να ισχύσει και για τις ελληνικές ομάδες. Σύμφωνα με τη bwin ο νικητής της SuperLeague για τη σεζόν 2018-19 θα είναι κάποια από τις 3 κυρίαρχες ομάδες, δηλαδή ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ενώ οι φίλοι του ποδοσφαίρου πιστεύουν ότι η εφαρμογή του VAR θα ξεκαθαρίσει το θυελλώδες τοπίο που υπάρχει στα ελληνικά γήπεδα εδώ και πολλές δεκαετίες.