Αυτό είναι το Υπουργικό του Ερντογάν


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμένει στο τουρκικό ΥΠΕΞ ενώ Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο Χουλούσι Ακάρ, ο μέχρι σήμερα αρχηγός του τουρκικού στρατού. Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών αναλαμβάνει ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το δείπνο που παρέθεσε στους προέδρους κρατών και πρωθυπουργούς που ήταν προσκεκλημένοι στην τελετή στο προεδρικό μετά την ορκωμοσία του.
Υπουργός Ενέργειας αναλαμβάνει ο Φατίχ Ντονμέζ, τέως υφυπουργός του ίδιου Υπουργείου. Υπουργός Δικαιοσύνης παραμένει ο νυν Υπουργός. Υπουργός Εσωτερικών παραμένει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, αντιπρόεδρος ο Φουάτ Οκτάι, Υπουργός Εθνικής Παιδείας ο Ζιγιά Σελτσούκ, Υπουργός Υγείας ο Φαχρετίν Κότζα, Υπουργός Περιβάλλοντος ο Μουράτ Κουρούμ, Υπουργός Γεωργίας και Δασών ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ο Μεχμέτ Ερσόι, Υπουργός Αθλητισμού ο Μεχμέτ Κασάπογλου, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογενειακών Υποθέσεων η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, Υπουργός Εμπορίου ο Ρουχσάρ Πεκτζάν και Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογιών ο Μουσταφά Βαράνκ.
Αρνητική πορεία της τουρκικής λίρας μετά την ανακοίνωση του Υπουργικού 
Αρνητικά αντέδρασε το χρηματιστήριο αμέσως μετά την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και αύξηση του δολαρίου κατά 2,40% μέσα σε λίγη ώρα.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση των Υπουργών που καθόριζαν την πολιτική της οικονομίας της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ Νατζί Αγμπάρ, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και Λουτφί Ελβάν από τη μια αλλά και ο διορισμός του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ ως επικεφαλής της οικονομίας της χώρας λόγω και της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία είναι ο λόγος της αρνητικής αυτής αντίδρασης των αγορών.
Η πτώση της αξίας της λίρας αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ σχολιάζει ότι το νέο Υπουργικό είναι σαν ανώνυμη εταιρία, προσθέτοντας ότι μοιάζει περισσότερο με οικογενειακή εταιρεία παρά με Υπουργικό. Αναφέρεται σε έντονες αντιδράσεις για το διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπουργείο οικονομίας ενώ σχολιάζεται αρνητικά και το ότι ο νέος Υπουργός τουρισμού είναι πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας τουρισμού, ο υπουργός Υγείας είναι πρώην ιδιοκτήτης αλυσίδας ιδιωτικών νοσοκομείων και ο Υπουργός Παιδείας πρώην ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου.
Έκπληξη ωστόσο ήταν και ο διορισμός του αρχηγού στρατού της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ στο Υπουργείο Άμυνας. Ο Ακάρ το τελευταίο διάστημα είχε κάνει αρκετές φορές δηλώσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι η Τουρκία στηρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά αν χρειαστεί θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, σήμερα το πρωί, με διάταγμα προήχθη σε νέο αρχηγό στρατού ο αρχηγός χερσαίων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ.
Στο νέο Υπουργικό διορίστηκαν και δύο γυναίκες. Πρόκειται για την Υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτσάν και την Υπουργό Εργασίας Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ.
Τέσσερις από τους διορισθέντες Υπουργούς είναι και βουλευτές γι’ αυτό και αναμένεται άμεσα η παραίτητσή τους από τη βουλή για να αναλάβουν Υπουργοί επειδή με βάση το νέο προεδρικό σύστημα και το διαχωρισμό των εξουσιών δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και βουλευτές. Πρόκειται για τον Αμπτουλαχμίτ Γκιουλ, Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον Υπουργό Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Σημειώνεται επίσης ότι 23 ονόματα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έμειναν εκτός Υπουργικού. Ανάμεσά τους είναι οι Μπεκίρ Μποζντάγ, Μεχμέτ Σιμσέκ, Φικρί Ισίκ, Ρετζέπ Ακντάγ, Ομέρ Τσελίκ, Νουμά Κουρτουλμούς και Φατμα Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.
Με το νέο σύστημα ο αριθμός των Υπουργείων μειώθηκε στα 16, αρκετά Υπουργεία όπως το Υπουργείο Εξωτερικών με το Υπουργείο ΕΕ συνενώθηκαν γι’ αυτό και δεν υπάρχει πλέον Υπουργός ΕΕ.
Η ορκωμοσία των νέων Υπουργών πραγματοποιείται σήμερα στις 15.00.