Και τα φυτά θέλουν προστασία από τον καύσωνα…

Φυτά
Για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού κα από τα τυχόν κύματα καύσωνα, χρειάζονται μερικά απλά βήματα.
Πρώτον και κύριον, δεν αφήνουμε ποτέ τα φυτά μας να διψάσουν. Τα ποτίζουμε αρκετά συχνά. Πιο συχνά από το κανονικό πότισμα. Ένα μικρό «ντουζ» στα φύλλα είναι καλή ιδέα, αρκεί να γίνεται μόνο τις πρωινές ώρες, έτσι ώστε να προλάβει το νερό να στεγνώσει. Περιττό νερό στα φύλλα, συνδυασμένο με την υγρασία της νύχτας, μπορεί να δημιουργήσει μύκητες. Τις μεσημεριανές ώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες καλό είναι αν αποφεύγετε τέτοιου είδους «ντουζ» γιατί ίσως προκληθούν εγκαύματα στα φυτά. Βέβαια, μη μας πιάνει πανικός. Μόνο τα ευαίσθητα φυτά θα χρειαστούν λίγη παραπάνω φροντίδα. Μην ξεχνάμε πως όπως και εμείς έτσι και τα φυτά μας έχουν προσαρμοστεί στις κλιματολογικές αλλαγές. Με άλλα λόγια, ναι μεν προσέχουμε να μην ποτίζουμε το μεσημέρι, αλλά αν κάποιο φυτό μας «λιποθυμάει», το νεράκι περισσότερο καλό θα του κάνει παρά κακό.
Ένα δεύτερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε έχει να κάνει με την προστασία των ριζών. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να καλύψουμε το χώμα των φυτών μας με «μονωτικά» υλικά. Λίγα σάπια φύλλα, κοπριά ή ακόμα και φλοιός από πεύκο ή άλλα δέντρα, κρατάει την υγρασία στις ρίζες και προστατεύει το φυτό από τα ζιζάνια. Κάτι ανάλογο κάνουμε και το χειμώνα γι α να προστατέψουμε τα φυτά μας από τον παγετό.
Το καλοκαίρι δεν λιπαίνουμε τα φυτά μας. Το λίπασμα σε συνδυασμό με τη ζέστη και τον ήλιο απορροφάται γρηγορότερα από τα φυτά καθυστερώντας έτσι την ανάπτυξή τους. Αν όμως έχουμε κάποια φυτά εσωτερικού χώρου, ανθοφόρα κυρίως, λίγο υγρό λίπασμα θα ήταν σαν μια δροσιστική πορτοκαλάδα για μας.
Τα φυτά μας σε γλάστρες χρειάζονται μια παραπάνω προσοχή. Μπορούμε να μετακινήσουμε τις γλάστρες σε σκιερά μέρη είτε στη βεράντα είτε στην αυλή. Ο ίσκιος των δέντρων , αν υπάρχουν δέντρα στην αυλή, είναι το καλύτερο αντηλιακό. Θυμηθείτε πως τα φυτά στη γλάστρα έχουν παραπάνω ανάγκη για υγρασία από τα φυτά που είναι στο έδαφος.
Μια τελευταία συμβουλή έχει να κάνει με την ηλικία του φυτού. Τα παλιά μας φυτά έχουν ήδη προσαρμοστεί στο περιβάλλον τους. Εκείνα που χρειάζονται την προσοχή μας λίγο περισσότερο είναι τα νέα φυτά.