Χριστοδουλίδης: σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου ως σταθμός για αμάχους

 

Η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως ενδιάμεσος ασφαλής σταθμός αμάχων και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως αυτό το ρόλο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο ΥΠΕΞ μιλούσε σε χαιρετισμό του στο εργαστήρι που διοργάνωσε στη Λευκωσία το Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κύπρο (ΔΟΜ) και το Υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα την ενίσχυση του συντονισμού για την υποστήριξη του αποτελεσματικού σχεδιασμού εκκένωσης μέσω της Κύπρου.

Υπενθύμισε ότι η Κύπρος δοκιμάστηκε ως μέσω διέλευσης για την εκκένωση χιλιάδων αμάχων κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο το 2006.

Οικοδομώντας πάνω στην εμπειρία αυτή, είπε, η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία ειδικού εθνικού σχεδίου με τίτλο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο αφορά την οργανωμένη υποδοχή, φιλοξενία και τον επαναπατρισμό αμάχων, οι οποίοι φεύγουν από γειτονική περιοχή κρίσης, μέσω Κύπρου. Το σχέδιο αυτό διέπει τις εθνικές υποδομές και εσωτερικές διαδικασίες στις περιπτώσεις εκκένωσης αμάχων.

Το σχέδιο αυτό, είπε, προβλέπει τον συντονισμό με ξένες αποστολές και άλλους διεθνείς παράγοντες, ως σημαντικό μέρος για μια επιτυχημένη επιχείρηση εκκένωσης.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι οι κρατικές υπηρεσίες και πρωταγωνιστές σε οποιαδήποτε χώρα η οποία χρησιμοποιείται για ενδιάμεσο ασφαλή σταθμό αμάχων έχουν κύριο ρόλο να διαδραματίσουν.

Τόνισε ότι αν δεν υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός με τις ξένες κυβερνήσεις και ομάδες διαχείρισης κρίσης των αμάχων που εκκενώνονται από τις χώρες προέλευσής τους, καθώς και με τοπικούς και διεθνείς μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά.