Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα αποτελέσματα στις τοπικές παράνομες εκλογές της Κυριακής αλλά και η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας είναι τα δύο κύρια και μοναδικά θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο τελευταίος Σουλτάνος» γράφει ότι με ψέματα, απειλές και βία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να επανεκλεγεί στην προεδρία της Τουρκίας ενώ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που ήθελαν τον Ερντογάν να είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας ενώ ομάδα οπαδών περνώντας από τα γραφεία της εφημερίδας φώναζε διάφορα σλόγκαν. Αναφορά γίνεται και στις παράνομες εκλογές και αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Χαρματζί κατάφερε να κερδίσει τη «δημαρχεία» της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν αλλάζουν 23 δήμοι» αναφέρεται στις παράνομες «εκλογές» της Κυριακής και γράφει ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει στους 23 από τους 28 «δήμους», το ρεκόρ «ψήφων» εξασφάλισε στον κατεχόμενο Καραβά ο Φιράτ Ατάσερ ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει το 83,28% ενώ ο «δήμαρχος» Λαπήθου τα τελευταία 24 χρόνια Φουάτ Νάμσοϊ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Αλλού προβάλλει τα αποτελέσματα στην Τουρκία και γράφει ότι η χώρα συνεχίζει την πορεία της με τον Ερντογάν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ικανοποιημένος ο λαός» προβάλλει τα αποτελέσματα των «εκλογών» της Κυριακής και γράφει ότι οι 25 από τους 28 «δημάρχους» κατάφεραν να επανεκλεγούν γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι με τους «δημάρχους» τους ενώ δεν υπάρχει αλλαγή στους έξι μεγάλους «δήμους», Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Κερύνειας, Μόρφου, Τρικώμου και Λεύκας. Αλλού γίνεται αναφορά και στις εκλογές στην Τουρκία και στην νίκη Ερντογάν με 52,53% και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το οποίο εξασφάλισε 293 έδρες, ποσοστό 42,46%, από τις 600 έδρες στην τουρκική  Εθνοσυνέλευση.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ικανοποιημένος ο λαός» γράφει ότι μόνο σε πέντε «δήμους» θα γίνει η αλλαγή της σκυτάλης και από την ψηφοφορία φαίνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι με τους υφιστάμενους «δημάρχους» γιαυτό και τους ξαναψήφισαν. Οι περισσότεροι «δήμαρχοι» προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα αφού έχει κερδίσει σε 10 από τους 28 συνολικά «δήμους» στο ψευδοκράτος. Αναφορά γίνεται και στις εκλογές στην Τουρκία και γράφει  ότι πάλι νικητής είναι ο Ερντογάν με ποσοστό 52% ενώ το κόμμα του διασφαλίζει 293 έδρες στην Τουρκική εθνοσυνέλευση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν υπάρχουν εκπλήξεις, πέντε νέα ονόματα» προβάλλει τα αποτελέσματα των χθεσινών «εκλογών» της «τοπικής αυτοδιοίκησης» και γράφει ότι ο Μεχμέτ Χαματζί κατάφερε με τη στήριξη του ΡΤΚ να επανεκλεγεί στην «δημαρχεία» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Οι νέοι πέντε «δήμαρχοι» εξελέγησαν στην Λάπηθο, στο Τζιάος, στον Άγιο Σέργιο, Γιαλούσα και Κυθρέα. Η εφημερίδα παραθέτει την λίστα των ονομάτων των «δημάρχων» σε όλους τους «δήμους». Στο πρωτοσέλιδο της κάνει και μια μικρή αναφορά στις εκλογές στην Τουρκία παραθέτοντας τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι.