Την ώρα που η Ελλάδα «αιμορραγεί», η γλώσσα της αγωνίζεται να μπει στα Δημόσια Σχολεία της Νέας Υόρκης!

 

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του ikypros. Θα έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις, τη συνταγή και τη συμβουλή της ημέρας, εορτολόγιο, το Σαν Σήμερα και πολλά άλλα!

του Δρ. Νίκου Αντωνιάδη – Νέα Υόρκη

Κι όμως, κάποιοι συμπατριώτες μας αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα. Αγωνίζονται να κρατήσουν τις ρίζες μας στέρεες. Και ο βασικότερος παρωχός αυτής της ρίζας είναι η ίδια μας η γλώσσα. Αυτό αισιοδοξούν (και στο τέλος θα τα καταφέρουν) οι εμπνευστές αυτού του δύσκολου αλλά συνάμα εξαιρετικού επιχειρήματος για την δημιουργία του πρώτου δίγλωσσου εκπαιδευτικού προγράμματος σε δημόσιο σχολείο στη Νέα Υόρκη και οι γονείς που ηγούνται αυτής της πρωτοβουλίας: «Greek Dual New York», με τους Αντώνη Λιάμη, Νατάσσα Ρωμανού και Κάτια Νικολάου να μπαίνουν μπροστά έχοντας την στήριξη και άλλων γονέων.

Όπως ανέφερε στο ikypros.com, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας η κυρία Νικολάου, «Έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε τους φορείς και τον κόσμο με στόχο να καταφέρουμε την είσοδο της γλώσσα μας την σχολική χρονιά 2019 – 2020». Σε συνέχεια των όσων μας είπε, το δίγλωσσο ελληνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, εκτός από την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την διπλή διδασκαλία, σε αγγλικά και ελληνικά, όλων των μαθημάτων, κάτι που δεν προβλέπεται ούτε στα ιδιωτικά ολοήμερα σχολεία, ούτε στα προγράμματα με την ονομασία «τσάρτερ» (Charter Schools Program).

Συνεχίζοντας να μιλά με ενθουσιασμό και αγάπη γι’ αυτό το ομολογουμένως αξιαίπενο εγχείρημα, η κυρία Νικολάου ανέφερε πως «οι δάσκαλοι θα πρέπει να κατέχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις στην αγγλική και ελληνική γλώσσα» εκφράζοντας την ευχή πως «θα τα καταφέρουμε όπως τα κατάφεραν άλλα τοπικά γκρουπ, όπως το Αλβανικό, το Ιταλικό και το Ρωσικό που περιλαμβάνονται στα δίγλωσσα προγράμματα και με τα οποία έχουμε άριστη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια μας είναι συνεχής και ασταμάτητη, έχουμε κτυπήσει πολλές πόρτες πανεπιστημίων, όπως το Yale και το NYU, διαφόρων οργανισμών και ιδρυμάτων και είμαστε σε επαφή με τις αρχές της Νέας Υόρκης και του Τμήματος Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση από κάποιους οργανισμούς, με στόχο την συνεχή αναβάθμιση του προγράμματος».

Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, στα προγράμματα «Dual» όπως τα ονομάζουν, τα παιδιά των δημοσίων σχολείων θα ξεκινήσουν από την προσχολική ηλικία μιας και αυτό το εγχείρημα μόνο από την αρχή μπορεί να γίνει, αφού σε μεταγενέστερες τάξεις, τα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο. Αυτό θα είναι η βάση, όπου η προσπάθεια θα επικεντρωθεί για να επιτύχει και να υπάρξει έτσι αυξημένη συμμετοχή για κάθε επόμενο σχολικό έτος.

Ως ikypros.com, να ευχαριστήσουμε την κυρία Νικολάου για την επικοινωνία της και τις πληροφορίες που μας παρείχε. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία που ποτίζει τις ρίζες μας με τόσο μεράκι και αγάπη. Ομολογουμένως, σε μια εποχή που ο Ελληνισμός δοκιμάζεται και πληγώνεται, μια τέτοια εξέλιξη, στο κέντρο των Πολιτισμών, την Νέα Υόρκη, θα προσδώσει περηφάνια αλλά και ουσία στο κτίσιμο της Παιδείας των ίδιων μας των παιδιών. Όλοι ανεξαίρετα οι γονείς που διαμένουν στην Νέα Υόρκη και έχουν παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών πρέπει να σταθούν δίπλα στην προσπάθεια αυτή. Μπράβο στους γονείς, μπράβο στους διοργανωτές. Η ευχή μας δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από την επιτυχή κατάληξη αυτής της προσπάθειας. Μια τέτοια επιτυχία θα εξαπλώσει όχι μόνο την γλώσσα αλλά κυρίως την Ελληνική Παιδεία που τόσο έχουμε ανάγκη!

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται στην Κάτια Νικολάου (646) 378-9088), την Νατάσσα Ρωμανού (917) 674-1273) και τον Αντώνη Λιάμη (929) 446-8150, στο email: greekdual@gmail.com ή στην ιστοσελίδα https://greekdualny.org/

*Πολιτικό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία

(Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση) 

Editor ikypros.com και LA Voice

https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/