Επιμένει ο Φράγκος ότι δεν είχε ανάμειξη η ΕΣΚ για το γλωσσάρι

Σε ανακοίνωση προέβη ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφορικά με το γλωσσάριο του ΟΑΣΕ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του “επαναλαμβάνω ρητά και κατηγορηματικά: η Ένωση Συντακτών Κύπρου ουδέποτε ανέλαβε ή διαδραμάτισε τον οποιονδήποτε ρόλο”. Η σημερινή δήλωση του κ. Φράγκου έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει σε εκδήλωση για την ημέρα ελευθερίας του Τύπου στα κατεχόμενα «επεξεργαζόμαστε ένα κοινό γλωσσάριο με όρους που ενοχλούν και τις δύο πλευρές, με στόχο αυτοί να αποφεύγονται, ώστε να μη δημιουργούν προσκόμματα, και κάθε φορά που πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο να μην τα βρίσκουμε στους όρους και τις λέξεις». Η συγκεκριμένη δήλωση προβλήθηκε και από το ΡΙΚ. Επιπλέον με δηλώσεις του στην εφημερίδα Πολίτης στις 19/06/2018 υποστήριξε καθαρά την προσπάθεια σύνταξης του γλωσσαρίου λέγοντας πως δεν θεωρεί ότι το γλωσσάρι “αποτελεί φίμωση ή συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου, αντιθέτως, φίμωση επιχειρείται προληπτικά προτού καν το γλωσσάρι δημιουργηθεί”.  Με ρεπορτάζ του το ThemaOnline αποκάλυψε πρόσφατα ότι το θέμα του γλωσσαρίου συζητήθηκε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) το οποίο με τη μοναδική διαφωνία του Γιώργου Θεοδούλου αποφάσισε να συνεχιστεί η συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΚ Χρίστου Χριστοφίδη στη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας χωρίς να προηγηθεί άλλη ενημέρωση ούτε των μελών του Δ.Σ., ούτε των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΚ.

Η ανακοίνωση του κ. Φράγκου, αυτούσια, έχει ως εξής:

“Αναφορικά με την ιδέα για σύνταξη γλωσσαρίου αμοιβαία αποδεκτών όρων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφων, την οποία προωθεί το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ, επαναλαμβάνω ρητά και κατηγορηματικά: η Ένωση Συντακτών Κύπρου ουδέποτε ανέλαβε ή διαδραμάτισε τον οποιονδήποτε ρόλο.

Η ΕΣΚ μετέχει στο πρόγραμμα του ΟΑΣΕ «Διάλογος για την Κύπρο», που περιλαμβάνει πλειάδα δικοινοτικών δράσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφων.

Ωστόσο, όταν η οργάνωσή μας βολιδοσκοπήθηκε, σε προκαταρτική συζήτηση, για το γλωσσάριο, ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό εκπίπτει των δικαιοδοσιών και της αποστολής μας και ότι δεν επιθυμούμε την όποια εμπλοκή σε αυτό. Όπως και έγινε.

Εδώ και μέρες βρίσκομαι στο Πεκίνο, σε πολυήμερη αποστολή, εκπροσωπώντας την ΕΣΚ σε διεθνή σύναξη των προέδρων δημοσιογραφικών ενώσεων από 47 χώρες του κόσμου.

Ως εκ τούτου, έχω περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο και καθόλου πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά για όσους διερωτούνται γιατί σιωπώ επί μακρόν και δεν απαντώ.”

 

Η δήλωση του Γιώργου Φράγκου στα κατεχόμενα:


Φράγκος σε Πολίτη: Το γλωσσάρι δεν συρρικνώνει την ελευθερία του Τύπου

Αμέσως μετά την κρίση που προκλήθηκε για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΣΚ μίλησε στην εφημερίδα Πολίτης (και μόνον) στις 19/06/2018.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:

Το γλωσσάρι ως πρόταση δεν είναι κάτι μεμπτό, σημείωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Γιώργος Φράγκος, τονίζοντας πως, όπως σε όλες τις περιπτώσεις παγκόσμια όπου έχει υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία, ένα τέτοιο γλωσσάρι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί διάταγμα.

«Δεν θεωρώ πως θα αποτελεί φίμωση ή συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου», τόνισε ο κ. Φράγκος, προσθέτοντας πως «αντιθέτως, φίμωση επιχειρείται προληπτικά προτού καν το γλωσσάρι δημιουργηθεί».
«Εναπόκειται στον κάθε δημοσιογράφο να το υιοθετήσει εν μέρει ή εν συνόλω, ή καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, η πρωτοβουλία του γραφείου του ΟΑΣΕ για την ελευθερία του Τύπου «εδράζεται στην πρακτική που ακολουθείται στις πλείστες των περιπτώσεων για περιφερειακές διενέξεις», ενώ έφερε ως παράδειγμα ανάλογες πρωτοβουλίες που έγιναν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, καθώς και Ρώσων και Ουκρανών δημοσιογράφων.

«Είναι γεγονός πως βολιδοσκοπηθήκαμε από τον ΟΑΣΕ και η ΕΣΚ και η αντίστοιχη οργάνωση των Τ/Κ. Απαντήσαμε πως κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν βρίσκουμε κάτι το μεμπτό, αλλά πρέπει να το αναλάβουν άλλοι» και πως η ΕΣΚ δεν έχει εμπλοκή στην παραπέρα πορεία του όλου ζητήματος.

Ο κ. Φράγκος σημείωσε πως η ΕΣΚ επιφυλάσσεται να δει το τελικό αποτέλεσμα και πως στη σύνταξη του γλωσσαρίου εμπλέκονται δημοσιογράφοι με εμπειρία και εμπειρογνωμοσύνη υπό την προσωπική τους ιδιότητα. Μεταξύ τους, αλλά με την προσωπική του ιδιότητα, βρίσκεται και μέλος του δ.σ. της ΕΣΚ, σημείωσε.

 

 

Συζητήθηκε και στο Δ.Σ. της ΕΣΚ το γλωσσάρι και υπήρξε μόνο μία διαφωνία

Όπως αποκάλυψε το ThemaOnline το θέμα του γλωσσαρίου συζητήθηκε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) το οποίο με τη μοναδική διαφωνία του Γιώργου Θεοδούλου αποφάσισε να συνεχιστεί η συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΚ Χρίστου Χριστοφίδη στη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας χωρίς να προηγηθεί άλλη ενημέρωση ούτε των μελών του Δ.Σ., ούτε των δημοσιογράφων μελών της ΕΣΚ. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος με δηλώσεις του υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας του κοινού ‘γλωσσαρίου’. Όπως γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ο κ. Φράγκος δήλωσε σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στα κατεχόμενα, παρουσία του του Μουσταφά Ακιντζί αλλά απόντος του «ενοχλητικού» Σενέρ Λεβέντ που το κατοχικό καθεστώς διώκει, πλήττοντας το δικαίωμα του για ελευθεροτυπία: «Επεξεργαζόμαστε ένα κοινό γλωσσάριο με όρους που ενοχλούν και τις δύο πλευρές, με στόχο αυτοί να αποφεύγονται, ώστε να μη δημιουργούν προσκόμματα, και κάθε φορά που πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο να μην τα βρίσκουμε στους όρους και τις λέξεις».