Στ. Καυκαρίδης, Τ/κ Θέατρο και Α. Κατσαντώνης τιμήθηκαν από το ΑΚΕΛ

 

 

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του ikypros. Θα έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις, τη συνταγή και τη συμβουλή της ημέρας, εορτολόγιο, το Σαν Σήμερα και πολλά άλλα!

Στέλιος Καυκαρίδης, “Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο” και Αντώνης Κατσαντώνης τιμήθηκαν με το 30ο Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης», που απονέμει κάθε χρόνο η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, τιμώντας τη μνήμη των δύο αυτών κορυφαίων πνευματικών δημιουργών της Κύπρου. Η φετινή απονομή συμπίπτει με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τον θάνατό τους.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σε ομιλία του κατά την απονομή του βραβείου ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να θέσει στις προτεραιότητες της τον πολιτισμό και να αυξήσει σημαντικά τα ποσά που δίνει για αυτό.

«Είναι απαράδεκτο η Κύπρος να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη αναφορικά με τα κονδύλια που δαπανά στον πολιτισμό με το σχετικό κονδύλι να είναι περίπου στο 0,2% του προϋπολογισμού του κράτους, ενώ οι πνευματικοί δημιουργοί αφέθηκαν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, της οποίας ήταν από τα πρώτα και μεγάλα θύματα», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση, περιττό να πω, ότι και στον τομέα του πολιτισμού, όπως και σε άλλους τομείς, αδιαφορεί πλήρως για τις όποιες άλλες απόψεις και εμείς ως κόμμα ουδέποτε κληθήκαμε τα τελευταία χρόνια να εκφράσουμε απόψεις γύρω από φλέγοντα πολιτιστικά θέματα την ώρα που στα γραφεία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών συζητείται η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού».

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχουν ευθύνη να ενισχύσουν τους φορείς που δημιουργούν πολιτιστική αξία στην Κύπρο, ενώ ευθύνη έχει η κυβέρνηση και για την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Ανέφερε ότι «η δημιουργία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό δεν στηρίχτηκε οικονομικά και υλικά από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετούς μήνες να είναι στην απραξία».

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει στην πράξη το ενδιαφέρον της για να έρθουν πιο κοντά οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και ο πολιτισμός είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχτούν όλα εκείνα τα κοινά στοιχεία που για αιώνες επέτρεψαν στο λαό μας να ζει και να δημιουργεί μαζί», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι «σημαντική παρακαταθήκη είναι και η κοινή δράση του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και του Σατιρικού Θεάτρου του οποίου ο Στέλιος Καυκαρίδης είναι διευθυντής και βασικό στέλεχος».

Το δύο θέατρα, είπε ο κ. Κυπριανού, πολύ πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα, βρήκαν τους τρόπους και ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά τους και ανάλαβαν πρωτοπόρες και θαρραλέες πρωτοβουλίες.

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως «η κυβέρνηση σταθεί δίπλα στους δημιουργούς, αυξήσει την οικονομική στήριξη αλλά και μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης των κονδυλίων, στηρίζοντας όλους όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά».

Σημείωσε και την ανάγκη εφαρμογής – επιτέλους – του Νόμου που προνοεί ότι «κατά το στάδιο της ετοιμασίας προϋπολογισμού για την ανέγερση οποιουδήποτε δημόσιου κτιρίου να λαμβάνεται από το φορέα πρόνοια ώστε ποσοστό τουλάχιστον ίσο προς το ένα τοις εκατό (1%) του συνολικού κόστους ανέγερσης του κτιρίου να διατίθεται για τον εμπλουτισμό του με έργο τέχνης».

Για τον Στέλιο Καυκαρίδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο ανάμεσα στους πνευματικούς δημιουργούς, που γράφουν την ιστορία της τέχνης του θεάτρου στην Κύπρο ο οποίος με το αδιαμφισβήτητο γνήσιο ταλέντο του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες».

Για το “Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο” Λευκωσίας ανέφερε πως «στα 38 χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου συνέβαλε καθοριστικά στην αναγέννηση του τουρκοκυπριακού θεατρικού κινήματος, υπηρετώντας με πείσμα τα πανανθρώπινα ιδανικά και ιδιαίτερα την ειρήνη».

Για τον Αντώνη Κατσαντώνη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι «είναι ένας καταξιωμένος λαϊκός ποιητής, ένας δυναμικός δημιουργός με έντονο γνώρισμα τα πολιτικοποιημένα του μηνύματα, που πηγάζουν μέσα από τα βιώματα της ζωής, την ιδεολογία του και την αγάπη του στο συνάνθρωπο».

Καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ «όπως πάντα θα στέκεται δίπλα στους δημιουργούς πολιτιστικών αξιών και θα βοηθά κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων στην Κύπρο».