Έκτακτη συνεδρίαση Υπουργικού για Συνεργατισμό;

 

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του ikypros. Θα έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις, τη συνταγή και τη συμβουλή της ημέρας, εορτολόγιο, το Σαν Σήμερα και πολλά άλλα!

Έφτασε η ώρα της επισημοποίησης της απορρόφησης του “καλού” Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα.

Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε του SIGMA, η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα ενημερωθεί από τον ΥΠΟΙΚ για τη συμφωνία και θα την εγκρίνει, εφόσον ολοκληρωθεί.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και η διαδικαστικού χαρακτήρα έκτακτη Γενική Συνέλευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το θέμα.

Όπως είχε αποκαλύψει το SIGMA:

Το κράτος θα εκδώσει ομόλογο προς την Συνεργατική. Έναντι του ομολόγου θα λάβει ακίνητα αξίας €0,5 δισ. περίπου.

Το ομόλογο θα δοθεί από την Συνεργατική στην Ελληνική Τράπεζα.

Το κράτος θα οφείλει στην Ελληνική την αξία του νέου ομολόγου.

Το κράτος θα εγγυηθεί και μέρος των δανείων του Συνεργατισμού, που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα.

Τα κεφάλαια, που θα χρειαστεί το νέο σχήμα, το οποίο θα προκύψει από την απορρόφηση του “καλού” Συνεργατισμού από την Ελληνική, φαίνεται να είναι κάτω από τα €200 εκ.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα των εργαζομένων στον Συνεργατισμό, καθώς αρχίζει αμέσως ο διάλογος για τη διαμόρφωση του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης του προσωπικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Το πρώτο ραντεβού των συντεχνιών με τη Διοίκηση του Συνεργατισμού θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, με τις ΣΕΚ – ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ να αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι εάν χρειαστεί θα καθοριστεί νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι τρεις συντεχνίες, με ανακοίνωσή τους, καλούν το σύνολο του προσωπικού να παραμείνει συσπειρωμένο και να αγνοεί τους ψιθύρους που προκαλούν αναστάτωση και θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία.

Παράλληλα βεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να τυγχάνουν έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης από τα αρμόδια σώματα των Οργανώσεων και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κληθούν να συναποφασίσουν για τις τελικές διευθετήσεις. Η κοινή πορεία, τονίζουν, θα συνεχιστεί και στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για πρώτη φορά δόθηκαν και επισήμως αριθμοί για τους εργαζόμενους, που μένουν και αποχωρούν μετά τη συμφωνία, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει σταδιακά σε σχέση με τους εργαζόμενους του Συνεργατισμού, οι οποίοι θα μεταφερθούν στην Ελληνική, αυτών που θα συνεχίσουν στο Φορέα Διαχείρισης, αλλά και αυτών που θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΤΥΚ από την Ελληνική Τράπεζα θα απορροφηθούν 1100 άτομα, 650 άτομα θα συνεχίσουν να εργοδοτούνται από τον μετεξελιγμένο Συνεργατισμό (ALTAMIRA και ΦΟΡΕΑ), ενώ σε 900 υπαλλήλους θα προταθεί Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης.