Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Το πόθεν έσχες του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, οι «τοπικές εκλογές», τα δυστυχήματα με οδηγούς μοτοσικλέτας και τα στοιχεία για τους κατάδικους στις κεντρικές φυλακές είναι τα κύρια θέματα στις πέντε τ/κ εφημερίδες σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων «δημάρχων», τη Γιορτή των Γλυκών που αρχίζει αύριο, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο που αρχίζει σήμερα.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Δεν ανοίγει ο φάκελος του πόθεν έσχες» γράφει ότι Τουφάν Ερχιουρμάν και Σερντάρ Ντενκτάς έχουν συμφωνήσει στο θέμα της μη άρσης της «βουλευτικής ασυλίας» του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος κατέθεσε το πόθεν έσχες στη «βουλή» αλλά ο «πρόεδρος» του σώματος δεν το δημοσιοποιεί. Αλλού γράφει ότι ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Αϊτάτς Τσιαλούντα, εναντίον του οποίου διερευνώνται υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας και ατασθαλιών, προχώρησε χθες σε κατάθεση αγωγής στην «εισαγγελία» εναντίον της «αρχής ηλεκτρισμού» για προσλήψεις με την αγορά υπηρεσιών που έγιναν με παράνομο τρόπο επί εποχής που η «αρχή» ήταν υπό την επιρροή του ΡΤΚ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι πινακίδες των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έγιναν και πάλι κόκκινες.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία των εκλογών» αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις της «προέδρου» του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» με αφορμή τις «τοπικές εκλογές» της 24ης Ιουνίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο 28χρονος μοτοσικλετιστής που είχε τραυματιστεί κρίσιμα στον δρόμο Κερύνειας – Καραβά, μετά από τέσσερις μέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά του. Αλλού αναφέρεται σε προεκλογική συγκέντρωση του Μεχμέτ Χαρμαντζί όπου δήλωσε για τον «δήμο» Λευκωσίας ότι ο αγώνας γίνεται «μεταξύ του καλού και του κακού».

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Φωτιά το τραπέζι του μπαϊραμιού» η εφημερίδα κοστολογεί το γιορτινό τραπέζι για την Γιορτή των Γλυκών που αρχίζει αύριο, μετά τον μήνα του Ραμαζανιού, και είναι πάρα πολύ ακριβό λόγω της συναλλαγματικής κρίσης. Αλλού αναφέρει ότι μετά από έρευνα της εφημερίδας στα στοιχεία για τα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες τα τελευταία 4,5 χρόνια, προκύπτει ότι κύρια αιτία αυτών είναι η ανθρώπινη αμέλεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον Λιμνίτη κατέστρεψε 50 εκτάρια γης με χαρούπια, ελιές και άλλα δέντρα και χαμηλή βλάστηση.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η φυλακή γέμισε με κατάδικους για ναρκωτικά» δίδει στοιχεία για τον αριθμό των φυλακισμένων στις κεντρικές φυλακές και τα αδικήματα που έχουν κατηγορηθεί, όπου με 36,5% κυριαρχούν οι φυλακισμένοι με κατηγορίες για υποθέσεις ναρκωτικών. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στις «υπηρεσίες αεροδρομίου» (CAS) προέβησαν χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους μισθούς τους μπροστά στο «υπουργείο μεταφορών» και τη «βουλή». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αρχίζει σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία με τον αγώνα Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Θάνατος σε δίτροχα» αναφέρει ότι σε 14 χρόνια χάθηκαν 69 οδηγοί μοτοσικλέτας με τον νεαρότερο να είναι στην ηλικία των 15 ετών. Αλλού γράφει ότι λόγω του μπαϊραμιού σε 3,5 μέρες θα πραγματοποιηθούν 357 πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «πρόεδρος» του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» δήλωσε πως τα αποτελέσματα των «τοπικών εκλογών» στις 24 Ιουνίου θα γίνουν γνωστά μέσα σε μερικές ώρες.