Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορές στην ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του παραιτηθέντα «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ στη οποία κατηγορεί το δικαστικό σύστημα του ψευδοκράτους, στις καταστροφές σε διάφορες περιοχές λόγω των έντονων βροχών, στη συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη «Σημερινή», στα στοιχεία για την εγκληματικότητα στα κατεχόμενα και στην έκκληση του ΓΓ της ΚΤΟΣ όπως απαγορευτεί η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Άργησα να πω πως έχουν τα πράγματα», αναφέρεται σε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του παραιτηθέντα «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος εκδίκασε την υπόθεση που αφορά τα επεισόδια εναντίον της εφημερίδας και αργότερα την υπόθεση εναντίον του Σενέρ Λεβέντ. Ο κ. Ρεϊνάρ αναφέρεται στην κατάσταση στα «δικαστήρια» στο ψευδοκράτος και γράφει ότι, υπάρχει βρωμιά και ότι ο ίδιος δέχτηκε πολλές πιέσεις κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται σήμερα ενώπιον «δικαστηρίου» η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον των υπόπτων που κατηγορούνται ότι βγήκαν στην οροφή της «βουλής» στις 22 Ιανουαρίου. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα πρωτοσέλιδα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Βαριές κατηγορίες εναντίον Αναστασιάδη», επαναδημοσιεύει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην εφημερίδα ‘Σημερινή’ και αναφέρεται στις δηλώσεις του για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επηρέασαν την ανατολική Μεσαορία με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Αναφορά γίνεται και στο θάνατο του Τ/κ δημοσιογράφου και συγγραφέα Σαφέτ Σοϊκάλ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ανησυχία στην ΤΔΒΚ», γράφει ότι η αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και ειδικά από τα παιδιά στα σχολεία έχει προκαλέσει την αντίδραση και της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων ΚΤΟΣ, με τον ΓΓ της συντεχνίας Σενέρ Ελτσίλ να απευθύνει έκκληση στο «υπουργείο» όπως απαγορευτεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο του παλαίμαχου Τ/κ δημοσιογράφου Σαφέτ Σοϊκάλ. Προβάλλει ακόμα τη συνέντευξη του Ριντβάν Αρίφογλου στην εφημερίδα για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς η γεωργική γη», γράφει ότι η παράνομη ανέγερση κτηρίων και πολυκατοικιών έχει μειώσει τον αριθμό της γεωργικής γης, με την «ένωση γεωργών» να απευθύνει έκκληση στο αρμόδιο «υπουργείο» να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για στήριξη των γεωργών. Αναφορά γίνεται και σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Σέργιος το οποίο από το 2006 αποτελεί καταφύγιο για εγκληματίες και ναρκομανείς. Γράφει ακόμα ότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» έχει ανακοινώσει την τελική λίστα των «υποψηφίων» για τις παράνομες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Σε 17 χρόνια χάθηκαν 95 άνθρωποι, μεταξύ τους και τρία παιδιά», αναφέρεται σε στοιχεία για το έγκλημα στα κατεχόμενα σύμφωνα με τα οποία από το 2001 διαπράχθηκαν 87 εγκλήματα κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 95 άτομα, από τα οποία τα τρία είναι ανήλικοι. Προβάλλει ακόμα συνέντευξη του «προέδρου» του «συνδέσμου» εργολάβων Τσαφέρ Γκιουρτσαφέρ για την κατάσταση στον οικοδομικό τομέα και την ανάγκη λήψης μέτρων για προστασία του τομέα που έχει πληγεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Αναφορά γίνεται και στην ανάρτηση του «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ και τις κατηγορίες του εναντίον της κατάστασης στα «δικαστήρια» και τις απειλές και πιέσεις που δέχονται οι «δικαστές».