Ποιό χρώμα απεχθάνονται οι κοριοί!

ΣΚΟΡΟΣ
Χρωματικές προτιμήσεις έχουν οι κοριοί, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές που υποστηρίζουν ότι τα έντομα προτιμούν το κόκκινο και το μαύρο, αλλά απεχθάνονται το κίτρινο και το πράσινο. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Medical Entomology, αυτή η πληροφορία ίσως μας βοηθήσει να κρατήσουμε τους κοριούς μακριά από το κρεβάτι μας.
Οι κοριοί είναι κόκκινου ή καφέ χρώματος, οβάλ σχήματος και έχουν μήκος έως πέντε χιλιοστά. Τα περιττώματά τους αφήνουν μαύρα στίγματα, ενώ μερικές φορές τα ενήλικα αρσενικά έντομα αφήνουν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Συνήθως φωλιάζουν στο στρώμα ή στον σκελετό του κρεβατιού (προτιμούν τα ξύλινα κρεβάτια σε σχέση με τα μεταλλικά ή τα πλαστικά) και όταν τσιμπήσουν το δέρμα για να τραφούν με αίμα, προκαλούν ερεθισμό ή φαγούρα στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές του Κολεγίου Union, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας Κορέιν Μακ Νιλ, παρατήρησαν στο πλαίσιο εργαστηριακών πειραμάτων ότι οι κοριοί είχαν χρωματικές προτιμήσεις για το πού θα φτιάξουν τη φωλιά τους, δείχνοντας σαφή προτίμηση στο μαύρο και στο κόκκινο, ενώ συστηματικά απέφευγαν το πράσινο και το κίτρινο.
Σπεύδουν να σημειώσουν ότι αυτό δεν σημαίνει πρακτικά ότι όλοι οι κοριοί θα εξαφανιστούν από το κρεβάτι αν τα σεντόνια ξαφνικά ειναι κίτρινου ή πράσινου χρώματος. Ωστόσο, εικάζουν ότι η νέα αυτή διαπίστωση ίσως βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κοριών.
Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι τα έντομα έχουν χρωματικές προτιμήσεις, καθώς άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των κουνουπιών.