Αντιμέτωπος με έξι κατηγορίες είναι ο Τ/Κ Γιλμάζ Γκιουμούς


Αντιμέτωπος με έξι κατηγορίες είναι ο Τ/Κ Γιλμάζ Γκιουμούς 45 ετών που συνελήφθη χθες στην Πάφο.
Ο Τουρκοκύπριος που απέδρασε δυο φορές από τουρκικές φυλακές έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 16 ετών από Βρετανικό δικαστήριο για εμπρησμό διαμερίσματος στο Νότιο Λονδίνο το 2003 και τον θάνατο τριών προσώπων που ήταν μέσα σε αυτό.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης αστυφύλακα του ΤΑΕ Πάφου Νικόλα Χειμώνα, ζητώντας από το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου την έκδοση διαταγμάτων κράτησης τόσο του ιδίου όσο και ενός άλλου Τ/Κ που του έδωσε άσυλο σε διαμέρισμα στην Πεγεια, είπε ότι αφού ο Γιλμάζ Γκιουμούς εξέτισε 6 από τα χρόνια της ποινής που του επιβλήθηκε στην Βρετάνια ζήτησε όπως εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Τουρκία. Εκεί παρέμεινε όπως ανέφερε στους ανακριτές 5 χρόνια στην κλειστή φυλακή και άλλα δυο σε ανοικτή φυλακή.
Ο πατέρας του στο μεταξύ είχε πεθάνει στα κατεχόμενα και ουσιαστικά απέδρασε από το 2015 διαφεύγοντας στα κατεχόμενα όπου και διέμενε τα τελευταία τρία περίπου χρόνια. Οι “αρχές” εντόπισαν τον Τούρκο κατάδικο την Πρωτομαγιά και τον συνέλαβαν αλλά δραπέτευσε μια εβδομάδα αργότερα από το νοσοκομείο της Κερύνειας που είχε μεταφερθεί επικαλούμενος προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε μετά τη σύλληψη του, μέσω της Πύλας πέρασε στις ελεύθερες περιοχές και τον παρέλαβε από την Λάρνακα ο δεύτερος Τ/κ. Τον μετέφερε σε διαμέρισμα στην Πεγεια όπου διέμεναν μαζί από τις 14 Μαΐου. Στην κατοχή τους εντοπίστηκε μικροποσότητα κάνναβης, χρηματικό ποσό γύρω στις 5 χιλιάδες ευρώ αλλά και πλαστά έγγραφα.
Οι δυο ήταν παιδικοί φίλοι στις κατεχόμενες περιοχές αλλά για μια μεγάλη περίοδο δεν είχαν επαφή αφού η οικογένεια του Γιλμάζ Γκιουμούς μετακόμισε στο Λονδίνο.
Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε εναντίον τους διατάγματα κράτησης πέντε ημερών. Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα την κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της πλαστογραφίας και της παράνομης κατοχής περιουσίας.