Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο


Στην αντεπίθεση η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής μετά τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Μιλώντας στην ιστοσδελίδα “Cyprus Times”, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών Λουκάς Αριστοδήμου κατακεραυνώνει την τακτική του κράτους αναφέροντας ότι «είχαν άνοδο οι τιμές και δεν μας δίνουν στοιχεία, δεν υπάρχει διαφάνεια για να δούμε αν είναι δικαιολογημένα τα στοιχεία και οι αυξήσεις, αυτό είναι απαράδεκτο» λέγει.
Σύμφωνα με τον κ.Αριστοδήμου είναι κρίμα οι καταναλωτές στη Κύπρο να μην προστατεύονται σωστά, ενώ την ίδια ώρα το κράτος προστατεύει όπως αναφέρει, τους απατεώνες και τους κλέφτες της αγοράς.
Την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία οι μισές χώρες της ΕΕ έχουν καύσιμα πιο φθηνά από εμάς, εμείς δεν έχουμε ούτε τα απαραίτητα μέσα συγκοινωνίας. Ακριβότερα καύσιμα έχουμε μεταξύ άλλων χωρών από την Αυστρία, την Ισπανία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία Λετονία και την Κροατία.
Απλά ανακοινώνει τιμές το κράτος… Τι γίνεται με τον φόρο;
Την ίδια ώρα η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών χαρακτηρίζει ως «μη δικαιολογημένες τις τιμές που μας επιβάλει το κράτος καθώς όπως υποστηρίζει υιοθετεί τις τιμές των εταιρειών και της ανακοινώνει απλά κάθε βδομάδα, έγινε το κράτος εκπρόσωπος τύπου των εταιρειών, αφού ανακοινώνει τις τιμές και το αρμόδιο Υπουργείο της υιοθετεί»
Τώρα όσον αφορά τον φόρο που επιβάλει το κράτος η Ένωση Καταναλωτών τονίζει ότι θα έπρεπε εδώ και τώρα να μειωθεί.
«Ο φόρος δυστυχώς της κυβέρνησης αυτή την στιγμή καλά κρατεί και βρίσκεται στα 49 σεντ, κάτι που θα έπρεπε να μειωθεί αφού δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ που να έχει 49 σεντ το λίτρο, καταλήγει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών.
Ανείσπρακτα πρόστιμα;
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών για τα πρόστιμα που ανακοινώνονται κατά καιρούς σε διάφορες επιχειρήσεις – εταιρείες, ανέφερε ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού τους καταδίκασε δύο φορές ως καρτέλ και το κράτος τι κάνει; Τα λεφτά των προστίμων δεν τα εισπράττουν ποτέ…»
Ακριβή η Κύπρος και στο υγραέριο…
Την ώρα που οι άλλες χώρες της ΕΕ καταγράφουν ως μέση τιμή του υγραερίου 44-45σεντ το λίτρο, στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία το λίτρο είναι σχεδόν διπλάσιο και πωλείται στα 78σέντ. Κάτι που σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών βοηθά στο να μην υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά- και βολεύει τις εταιρείες- έχοντας ως αποτέλεσμα και πάλι να πληρώνει ο καταναλωτής, που δεν έχει και άλλη επιλογή.