ΓΝ Λάρνακας: Γιατί παραιτήθηκαν οι δύο γιατροί


Δύο γιατροί παραιτήθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ως αποτέλεσμα των «εξαντλητικών συνθηκών εργασίας».
Οι δύο γιατροί που παραιτήθηκαν χθες, εργάζονταν στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών. «Δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν πλέον τη σωματική και ψυχολογική πίεση», διευκρίνισε γραμματέας της ΠΑΣΥΚΙ.
«Οι γιατροί υπερβάλλουν εαυτόν για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές τους», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά το χάος που επικράτησε προχθες, επικρατεί έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες.
Ήδη το Υπ. Υγείας προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις για στελέχωση του τμήματος Πρώτων Βοηθειών στο Γεν. Νοσοκομείο Λάρνακας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες για μετακίνηση Παθολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σ’ αυτό της Λάρνακας.
Στο συγκεκριμένο Τμήμα εργάζονταν μέχρι πρόσφατα 11 γιατροί. Οι δύο τελούν υπό σύλληψη, άλλοι δύο χθες παραιτήθηκαν, ενώ δύο άλλοι γιατροί απουσιάζουν, ο ένας σε άδεια εξωτερικού και ο άλλος βρίσκεται σ’ άδεια νοσηλείας. Ως εκ τούτου, απέμειναν μόλις 5 γιατροί για όλες τις βάρδιες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν αποκλείονται ακόμη δύο παραιτήσεις γιατρών από το συγκεκριμένο τμήμα.
Οι συνθήκες παραίτησης
Για τις συνθήκες τις οποίες οδήγησαν τους δυο γιατρούς των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Λάρνακας να παραιτηθούν μίλησε στο “Πρωτοσέλιδο” ο δικηγόρος τους Χρίστος Πουτζουρής.
Οι δυο γιατροί έδωσαν χθες την παραίτησή τους.
Πρόκειται για ζεύγος γιατρών οι οποίοι όπως σημείωσε ο κ.Πουτζουρής λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο Νοσοκομείο οδηγήθηκαν στην παραίτηση. Οι συνθήκες εκεί είχαν πλέον ανέφερε, αντίκτυπο στην οικογένεια και τα παιδιά τους. «Οι γιατροί κανονικά δεν πρέπει να δουλεύουν μαζί», είπε.
Ο ένας από τους δυο είναι υποψήφιος σύμφωνα με τον δικηγόρο για θέση Βοηθού Δ/ντη. Ο πελάτης του όπως είπε, θυσίασε τη θέση αυτή γιατί δεν μπορούσε άλλο. Δεν έβλεπαν τα παιδιά τους όπως αναφέρθηκε λόγω των πολλών ωρών δουλειάς.
Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν οδηγίες για απαίτηση αποζημιώσεων λόγω εξαναγκασμού σε παραίτηση.
Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου: Οι ιατροί του δημοσίου έχουν οδηγηθεί σε επαγγελματική εξουθένωση  
Η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, των ΤΑΕΠ και των κλινικών των νοσοκομείων και ο αυξημένος φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με τη μαζική φυγή ιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν οδηγήσει τους ιατρούς του δημοσίου σε επαγγελματική εξουθένωση, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου (Ε. Γ. Ι. Κ.), η οποία, σημειώνει, ότι παρακολουθεί με θλίψη τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στον τομέα της υγείας.
«Οι ιατροί που εργάζονται στο δημόσιο γίνονται καθημερινά στόχος φραστικών και αρκετές φορές σωματικών επιθέσεων, από ανθρώπους αγανακτισμένους από ένα σύστημα υγείας που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του. Θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθούν άμεσα τα ουσιαστικά προβλήματα (π.χ. αύξηση των δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ, εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών και πρωτοκόλλων, παροχή κινήτρων και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, σωστή στελέχωση και δομή των τμημάτων, ενίσχυση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη λήψη αποφάσεων, τότε η οποιαδήποτε προσπάθεια αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και εφαρμογής του ΓεΣΥ αποτελεί ουτοπία», προσθέτει.
Η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής Κύπρου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του μικρού Σταύρου και αναφέρει ότι η απώλεια ζωής και ειδικά ενός παιδιού είναι ένα τραγικό γεγονός και κάθε ζωή που χάνεται είναι αναντικατάστατη.
«Ως επαγγελματίες υγείας στη μάχιμη ιατρική, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ανθρώπινο πόνο, την αρρώστια και τη δυστυχία των ασθενών μας και υπερβάλλουμε πολλές φορές τα ανθρώπινα μας όρια για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας με ζήλο και αφοσίωση. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι και να μην εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για το διασυρμό των δύο συναδέλφων και την αντιμετώπιση τους ως εγκληματίες φορώντας τους χειροπέδες. Ασφαλώς και θα έπρεπε να γίνει η διερεύνηση του περιστατικού σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία αλλά με τον ενδεδειγμένο τρόπο και στο σωστό χρόνο», συμπληρώνει.
Αναφέρει ότι «η βεβιασμένη σύλληψη και φυλάκιση των δύο συναδέλφων ήταν επιεικώς απαράδεκτη και απερίσκεπτη και το μόνο που κατάφερε ήταν να πλήξει την ήδη προσβεβλημένη αξιοπρέπεια των ιατρών τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από την κοινή γνώμη».
«Οι συνέπειες της πιο πάνω πράξης είναι τραγικές καθότι κλονίζουν τη σχέση ασθενούς – ιατρού και την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα υγείας και εξαναγκάζουν τους ιατρούς σε άσκηση αμυντικής ιατρικής που μόνο αρνητικές συνέπειες έχει στην υγεία των ασθενών», καταλήγει.