'Σοβαρές ευθύνες' στο Υπ. Εργασίας για εργατικό ατύχημα


Η ΔΕΟΚ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει θλίψη και οργή γιατί μια ακόμα εργαζόμενη έχασε την ζωή της στον αγώνα για το μεροκάματο και καταλογίζει “σοβαρές ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο, αντί να ενισχύσει τους προληπτικούς ελέγχους, ώστε να συμμορφώνονται οι εργοδότες με τις υποχρεώσεις τους έχει οδηγήσει το Τμήμα Επιθεώρησης σε συρρίκνωση και αποδυνάμωση, εφόσον σήμερα εργοδοτούνται μόνο 85 επιθεωρητές εκ των οποίων μόνο 18 ασχολούνται αποκλειστικά με τις επιθεωρήσεις στους χώρους εργασίας”, όπως αναφέρει.
Σημειώνει εξάλλου πως “προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ο δείχτης συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων έχει αυξηθεί κατά 40%. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στον επισιτιστικό τομέα και στον κλάδο της μεταποίησης. Η ΔΕΟΚ διαπιστώνει επίσης ότι ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε αλλοδαπούς και Ευρωπαίους εργαζόμενους που είτε δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις είτε εργάζονται στην αδήλωτη εργασία.
“Είναι ανάγκη οι προληπτικοί έλεγχοι να αυξηθούν ιδιαίτερα στα κέντρα αναψυχής και τα ξενοδοχεία όπου παρουσιάζεται το πιο ψηλό ποσοστό ατυχημάτων. Απαιτείται άμεση ενίσχυση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και τροποποίηση του νόμου περί Ασφάλειας και Υγείας ώστε τα μέλη των Επιτροπών Ασφάλειας στους χώρους εργασίας να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και επάρκεια για την αποτελεσματική τους λειτουργία”, αναφέρει η ΔΕΟΚ.
Προσθέτει πως “αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι ποινές που επιβάλλονται στους εργοδότες που καταδικάζονται από τα κυπριακά δικαστήρια για παραβίαση του νόμου περί Ασφάλειας και Υγείας είναι ανεπαρκέστατες” και καλεί το Υπουργείο Εργασίας να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση διαδικασία, ώστε να θεσμοθετηθεί ψηλό εξωδικαστικό διοικητικό πρόστιμο. Ταυτόχρονα και η δικαστική εξουσία πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητα της στην επιβολή ποινών προς τους παραβάτες στέλνοντας έτσι τα κατάλληλα μηνύματα στην κοινωνία και στους εργοδότες, σημειώνει.
Υπουργός Εργασίας: Έθεσα έγκαιρα θέμα αύξησης εργατικών ατυχημάτων
Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε την Τετάρτη ότι έθεσε έγκαιρα το θέμα της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και πρόσθεσε ότι αναμένει εισηγήσεις από τους εμπλεκόμενους.
Σε δηλώσεις της στο Υπουργείο Εργασίας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, η Υπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε σχέση με το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στη Λευκωσία.
«Πολύ έγκαιρα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα έχω θέσει αυτό το θέμα», της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων, είπε η κ. Αιμιλιανίδου. «Το να θεωρούμε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας μπορεί να επιθεωρήσει όλα τα υποστατικά στην Κύπρο είναι κατά την άποψή μου λανθασμένο», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι οι εργοδότες πρέπει να τηρούν τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.
«Πριν δυο εβδομάδες είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι συζητήσεις μετά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για να δουν προτάσεις και εισηγήσεις για περαιτέρω λήψη μέτρων από όλους μας. Αναμένω τις εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων», κατέληξε η Υπουργός.