Αντικρούεται ο ισχυρισμός για κρατική ενίσχυση της Airbus


Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει “ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απορρίπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών των ΗΠΑ για κρατικές ενισχύσεις προς την Airbus” εξέδωσε η Κομισιόν, λίγες ώρες μετά την έκδοση από πλευράς ΗΠΑ, αντίστοιχης ανακοίνωσης με τον τίτλο “οι ΗΠΑ πέτυχαν να αποδείξουν ότι ενισχύσεις της ΕΕ προς την Airbus παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ”. Την ανακοίνωση των ΗΠΑ, μοίρασε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο εμπορικός ακόλουθος της χώρας στην ΕΕ. Την ανακοίνωση της ΕΕ υπογράφει η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την Κομισιόν, “η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκθεση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου στην υπόθεση της διαφοράς που είχαν κινήσει οι ΗΠΑ για τη στήριξη της Airbus”. Ο ΠΟΕ απέρριψε το 94% των κατηγοριών των ΗΠΑ, και δέχθηκε μόνο 14 (από 2018) ισχυρισμούς, για τους οποίους η ΕΕ δεσμεύεται άμεσα να κάνει διορθώσεις.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι “η έκθεση απορρίπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι η ΕΕ δεν συμμορφώθηκε με τα πορίσματα του ΠΟΕ”.
“Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο απέρριψε οριστικά όλους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ σύμφωνα με τους οποίους η στήριξη της ΕΕ είναι αυστηρά απαγορευμένη με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ”, αναφέρει η Κομισιόν.
Η επίτροπος κ. Μάλστρομ δήλωσε μάλιστα τα εξής: “σήμερα το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ, το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του οργανισμού, απέρριψε οριστικά την προσφυγή των ΗΠΑ με την οποία αμφισβητούσαν το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης της ΕΕ προς την Airbus και συμφώνησε ότι η ΕΕ έχει, σε μεγάλο βαθμό, συμμορφωθεί με τα αρχικά πορίσματά του.
Είναι δε σημαντικό το γεγονός ότι απέρριψε τη συντριπτική πλειονότητα των ισχυρισμών των ΗΠΑ σύμφωνα με τους οποίους η στήριξη αυτή είχε προκαλέσει ζημία στις πωλήσεις αεροσκαφών της Boeing. Η ΕΕ θα αναλάβει πλέον ταχεία δράση για να εξασφαλίσει την πλήρη ευθυγράμμιση με την τελική απόφαση του ΠΟΕ στην εν λόγω υπόθεση. Προσβλέπουμε, επίσης, στην επικείμενη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου για τη συμμόρφωση των ΗΠΑ με τια πορίσματα του ΠΟΕ σχετικά με τιημαζική και συνεχής κρατική στήριξη προς την Boeing”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, “το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης της ΕΕ προς την Airbus, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της προσφυγής των ΗΠΑ, είχε λήξει το 2011”. Αποφάνθηκε δε ότι, “σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, η ΕΕ δεν υποχρεούται να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες όσον αφορά κρατική στήριξη που δεν υφίσταται πλέον, όπως η εικαζόμενη στήριξη για τα μοντέλα αεροσκαφών A300, A310, A320 και A330/A340”.
Σύμφωνα με την απόφαση “απομένουν λίγες μόνο υποχρεώσεις συμμόρφωσης προκειμένου η ΕΕ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους κανόνες του ΠΟΕ” και “οι υποχρεώσεις αυτές συνδέονται με επιστρεπτέα δάνεια που δόθηκαν στα νεότερα μοντέλα A380 και A350 XWB”, ενώ “δεν υπάρχουν υποχρεώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται για τα αεροσκάφη μονού διαδρόμου”.
Η Κομισιόν συνεχίζει τονίζοντας ότι “το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο υποβάθμισε επίσης σημαντικά την εκτίμηση περί οικονομικής ζημίας την οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, προκάλεσε στις πωλήσεις αεροσκαφών της Boeing η στήριξη της ΕΕ”.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αρχική υπόθεση του ΠΟΕ κινήθηκε το 2004. Οι ΗΠΑ είχαν προσφύγει κατά στήριξης που είχαν χορηγήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Airbus για την ανάπτυξη και την παραγωγή της σειράς προγραμμάτων της για μεγάλα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας.
Ο ΠΟΕ αποφάνθηκε σχετικά με την υπόθεση το 2011, αλλά οι ΗΠΑ έκριναν ότι η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για την ανάκληση των επιδοτήσεων προς την Airbus ή για την άρση των οικονομικών επιπτώσεων των επιδοτήσεων αυτών στην Boeing.
Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ κίνησαν διαδικασία συμμόρφωσης κατά της ΕΕ στην οποία αμφισβήτησαν τις ευρωπαϊκές προσπάθειες. Η σημερινή ενέργεια αποτελεί το τέλος της διαδικασίας συμμόρφωσης, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η ΕΕ κίνησε παράλληλη υπόθεση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κρατική στήριξη που χορηγήθηκε σε αεροσκάφη της Boeing το 2005. Και στην περίπτωση αυτή βρισκόμαστε στο στάδιο της διαδικασίας συμμόρφωσης, αφότου η ΕΕ υποστήριξε ενώπιον του ΠΟΕ ότι οι ΗΠΑ δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια για την κατάργηση των επιδοτήσεων.
Η Κομισιόν οφείλει να επανεξετάσει το αίτημα της Lufthansa για τιμολογιακές δεσμεύσεις
To Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε σήμερα από την Κομισιόν να επανεξετάσει το αίτημα της Lufthansa και της Swiss σχετικά με την άρση των τιμολογιακών δεσμεύσεών τους για τη γραμμή Ζυρίχη-Στοκχόλμη, μετά από προσφυγή της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας.
Αναλυτικά, με σημερινή απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ κρίνει ότι η Κομισιόν οφείλει να επανεξετάσει το αν και κατά πόσο συνεχίζουν να υφίστανται τα προβλήματα ανταγωνισμού που διαπιστώθηκαν από την ίδια και διευκρινίζει συναφώς ότι, μολονότι η Κομισιόν διαθέτει ορισμένη διακριτική ευχέρεια για την εκτίμηση αυτή, εντούτοις είναι υποχρεωμένη να προβεί σε προσεκτική εξέταση της αιτήσεως, να διεξαγάγε έρευνα, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα διερευνήσεως της υποθέσεως και να βασίσει τα συμπεράσματά της στο σύνολο των κρίσιμων στοιχείων.
Ωστόσο κατά το ΓΔΕΕ, όταν η Lufthansa κατέθεσε αίτημα επανεξέτασης, η Κομισιόν δεν εξέτασε τις επιπτώσεις της καταγγελίας της συναφθείσας το 1995 μεταξύ της Lufthansa και της SAS συμφωνίας κοινοπραξίας, μεμονωμένως ή από κοινού με την πρόταση της Lufthansa να καταγγείλει επίσης την υφιστάμενη διμερή συμφωνία συμμαχίας με την SAS και δεν απάντησε επαρκώς στο επιχείρημα της Lufthansa ότι η Κομισιόν άλλαξε πολιτική, μη λαμβάνοντας πλέον υπόψη τα μέλη της συμμαχίας για τον ορισμό των επηρεαζόμενων αγορών.
Το ΓΔΕΕ διαπσιστώνει ότι η Κομισιόν δεν προέβη σε ανάλυση επιπτώσεων μιας σειράς συμφωνιών της Swiss με την σουηδική SAS, δεν προέβη σε συγκεκριμένη ανάλυση της συμφωνίας αυτής και δεν ανέφερε καν στοιχεία ικανά να αποδείξουν ότι η εν λόγω συμφωνία περιόριζε τον ανταγωνισμό μεταξύ της Swiss και της SAS. Καίτοι η συμφωνία πτήσεων με κοινό κωδικό συνεπάγεται ενδεχομένως περιορισμένο μόνον ανταγωνισμό για την πώληση των εισιτηρίων με κοινό κωδικό, η Koμισιόν, εντούτοις, δεν προέβαλε κανένα στοιχείο ικανό να αποδείξει ότι η συμφωνία πτήσεων με κοινό κωδικό επιφέρει μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ των πτήσεων που εκτελούνται από καθεμία από τις δύο εταιρίες.
Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Κομισιόν δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της για επιμελή εξέταση όλων των κρίσιμων στοιχείων, για λήψη μέτρων για τη διερεύνηση της υποθέσεως ή για διενέργεια των απαραίτητων ερευνών προκειμένου να εξακριβώσει την ύπαρξη σχέσεως ανταγωνισμού μεταξύ, αφενός, της Swiss και, αφετέρου, της SAS μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά τη γραμμή Ζυρίχη–Στοκχόλμη, το Γενικό Δικαστήριο καταλήγει ότι η Κομισιόν υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως και ότι τα στοιχεία τα οποία έγιναν δεκτά στην προσβαλλόμενη απόφαση δεν είναι ικανά να δικαιολογήσουν την απόρριψη της αιτήσεως απαλλαγής ως προς τη γραμμή αυτή.