Όρκος Ιπποκράτη: Κρατώ τον Ίππο και Απεργώ! Ηλί«Θεα» Πράξη!


Του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη
Κι εκεί που είπα να κάνω λίγη αποχή από τα όσα η αγαπημένη μας πατρίδα «προσφέρει» καθημερινά, η συνείδηση μου δεν με αφήνει. Ούτε και το βιβλίο που έγραφα για δυο χρόνια με αφήνει: «Υπάρχει Ελπίς! Κτίζοντας την Παιδεία της Κύπρου μας», και στο οποίο καταγράφω συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον τρόπο που μπορούμε να προστατέψουμε και να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας. Μεταξύ άλλων αναφέρω (https://ikypros.com/?p=286112):
“Ένα άλλο παράδειγμα, από τα πολλά που μπορούν να αναβαθμίσουν την ύλη και να εμβολιάσουν την «Εκπαίδευση» με «Παιδεία», δίνοντας στα παιδιά μας «πρότυπα» και «ρόλους ζωής», είναι ο Ιπποκράτης, με την προσφορά του στην ιατρική επιστήμη και στον άνθρωπο. Στον όρκο του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Σε όσα σπίτια πηγαίνω θα μπαίνω για α βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους. Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω, κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω, δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέματα αυτά μυστικά». Ναι, αυτό εννοούσε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, όταν είπε «Μορφωμένους θέλομεν και όχι εγγράμματους»”.
Ἐνα δεκάχρονο παιδί χάθηκε άδικα! Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να κατηγορείται χωρίς να αποδειχτεί η ενοχή του. Όμως, πώς μπορείς να απεργείς από τον πόνο του συνανθρώπου σου; Πώς μπορείς να κοιτάζεις στα μάτια την γιαγιά, το κάθε παιδί, τον κάθε ανήμπορο να αντιδράσει άνθρωπο που περιμένει από εσένα; Αν ο όποιος σύλλογος, σύνδεσμος, ή οργανωμένο ιατρικό σύνολο έχει ακόμη ίχνος ευσυνειδησίας και ανθρωπιάς, ξέρουν τι να κάνουν. Απεργία σε τέτοιες περιπτώσεις σημαίνει καθαρή προδοσία σε ότι ανθρώπινο περιφέρεται γύρω μας. Συγχωρέστε με αλλά δεν μπορώ να κρατήσω τα προσχήματα την ώρα που η μάνα μου, τα αδέλφια μου, οι φίλοι μου, εσείς, ο κάθε συνάνθρωπος μας θα μπορούσε να βρει κλειστή την πόρτα την ώρα του πόνου, σε μια στιγμή (επιεικώς) ηλί«Θεας» πράξης!
Αχ ρε πατρίδα πως σε καταντάνε κάποιοι!
*Πολιτικό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία
(Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/