Τα ναρκωτικά έχουν εξαπλωθεί στα σχολεία


H καθημερινή και σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα ναρκωτικά έχουν εξαπλωθεί παντού ακόμη και στα σχολεία και αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία στην Κύπρο, επισημαίνει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε απόφαση του για υπόθεση ναρκωτικών.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών σε 30χρονο που βρέθηκε ένοχος, κατόπιν δικής του παραδοχής, στην κατηγορία της κατοχής 397,88 γραμμαρίων κοκαΐνης με σκοπό την προμήθεια σε τρίτο πρόσωπο.
«Η παρούσα αφορά ακόμη μια υπόθεση στην οποία το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας καλείται να επιβάλει ποινή σε σχετικά νεαρό πρόσωπο για αδικήματα που αφορούν σε ναρκωτικές ουσίες», όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.
Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν μετά από έρευνα της Αστυνομίας στην οικία της γιαγιάς του στα Λατσιά και όπως είχε αναφέρει στα μέλη της Υ.Κ.Α.Ν. τη συγκεκριμένη ποσότητα των ναρκωτικών τη φύλαγε για άλλους.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από το συνήγορο υπεράσπισης του, ο 30χρονος «είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος στον προμηθευτή του, ο οποίος τον παρότρυνε, για να εξοφλήσει το χρέος του, να εκτελεί χρέη αποθηκάριου».
Για σκοπούς μετριασμού της ποινής του, το Κακουργιοδικείο προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμεση παραδοχή του 30χρονου, στο λευκό του μητρώο, στη μεταμέλεια του καθώς και στο γεγονός ότι έχει απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά ως επίσης και στις προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος του, ο κατηγορούμενος προέρχεται από διαλυμένη οικογένεια μέτριας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, εργάζεται από την ηλικία των 14 ετών και αποτελεί τον προστάτη της οικογένειας. Η επαφή του με τα ναρκωτικά είχε ξεκινήσει έξι μήνες πριν από τη σύλληψή του, διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπως αναφέρθηκε.
Το Κακουργιοδικείο σημειώνει στην απόφαση του ότι «η παρούσα υπόθεση μπορεί να διαχωριστεί από άλλες σοβαρές υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, ενόψει του περιορισμένου ρόλου που διαδραμάτισε ο κατηγορούμενος αφού…ήταν απλά αποθηκάριος», προσθέτοντας ότι «ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο ιθύνων νους, αφού κατείχε τα ναρκωτικά για σκοπούς φύλαξης και μόνο».
Επισημαίνεται στην απόφαση ότι με βάση τον Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο του 1977 για τα αδικήματα της κατοχής κοκαΐνης η προβλεπόμενη ποινή είναι 12ετής φυλάκιση ενώ για το αδίκημα της κατοχής με σκοπό την προμήθεια αυτών των ναρκωτικών ουσιών σε άλλο πρόσωπο η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση μέχρι και διά βίου.
«Πιστεύουμε ότι πραγματικά κοινοτυπούμε, επαναλαμβάνοντας ότι οι κατηγορίες και τα αδικήματα που διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι από τα πλέον σοβαρά. Ο λόγος για την αυστηρή μεταχείριση των παραβατών δίδεται μέσα από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον έχει επιβάλει δυστυχώς η καθημερινή και συνάμα σκληρή πραγματικότητα, αφού τα ναρκωτικά έχουν εξαπλωθεί παντού, ακόμη και στα σχολεία. Σήμερα τα ναρκωτικά είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές του Κακουργιοδικείου.
Σημειώνουν επίσης ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κατοχή ναρκωτικών, ιδιαίτερα με σκοπό την προμήθεια, αποτελεί κοινωνική μάστιγα και απαιτεί αυστηρή αντιμετώπιση από τα Δικαστήρια, λαμβανομένων υπόψη των πολύ σοβαρών συνεπειών που συνεπάγεται η χρήση τους στην ανθρώπινη υπόσταση γενικά, ειδικά των σκληρών ναρκωτικών».
Το Ανώτατο Δικαστήριο, προστίθεται στην απόφαση, « έχει τονίσει την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών που να δείχνουν τόσο την αποδοκιμασία όσο και την ενεργό συμμετοχή της δικαιοσύνης στον αγώνα που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών».
«Μόνο με την ορθή μεταχείριση όσων καταδικάζονται για παρόμοια αδικήματα, ο ρόλος των Δικαστηρίων, στην κοινή αυτή προσπάθεια γίνεται ουσιαστικός και αποτελεσματικός, όπως πρέπει να είναι. Ορθή δε μεταχείριση σημαίνει την επιβολή ποινών που να αντανακλούν με τρόπο εμφανή και επαρκή την απέχθεια της κοινωνίας προς τα αδικήματα της κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών» καταλήγει το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του με την οποία επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης στον 30χρονο.