Ο Γιώργος Κουρής και ο αυριανισμός

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του ikypros για να έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις

 
Στήλη για πολιτικά πρόσωπα, απρόσωπα και… πράγματα. Συμπτώσεις με υπαρκτά πρόσωπα μπορεί να μην είναι συμπτώσεις.
 
Δεν γνωρίζω αν ο αποθανών δικαιώνεται, και προφανώς κανείς δεν θα το μάθει όσο είναι ζωντανός.

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ορισμένες πράξεις που προκάλεσαν συνέπειες σίγουρα δεν μπορούν να απαλειφθούν είτε εν ζωή, είτε μετά θάνατον.
Και αναφέρομαι στον θάνατο του ελλαδίτη εκδότη και δημοσιογράφου Γιώργου Κουρή, για τον οποίο η ιστοσελίδα “Lifo” έγραψε ότι “υπήρξε ο θεμελιωτής του «αυριανισμού», ενός λούμπεν είδους δημοσιογραφίας, που συνδύαζε fake news, συκοφαντίες και αγοραία γλώσσα – και δεν δίστασε να σπιλώσει μερικά από τα ευγενέστερα πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιάννης Τσαρούχης.”
Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης ότι ο αυριανισμός “στηρίχθηκε αρχικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου και σύσσωμο το Πασόκ, του οποίου ημιεπίσημο όργανο υπήρξε για πολύν καιρό. Κορυφαίες στιγμές της χυδαίας τακτικής του ήταν το προεκλογικό πρωτοσέλιδο με την fake εικόνα του Μητσοτάκη μεταξύ των ναζί (ένα φωτομοντάζ που λέγεται ότι φιλοτέχνησε μαζί με τον Κώστα Λαλιώτη), και οι σχεδόν πορνό φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη τις οποίες δημοσίευε επί πολλές ημέρες.”
Σημειώνει ακόμη ότι “η πλήρης αποχαλίνωσή του, δημιούργησε έκτοτε ένα ύφος δημοσιογραφίας που επηρέασε πολύ όχι μόνο το μικροπολιτικό ψευδορεπορτάζ αλλά και τα περιοδικά του lifestyle, τα οποία υιοθέτησαν το αποενοχοποιημένο μπούλινγκ του επί δικαίων και αδίκων και κυρίως την αγοραία, μάγκικη γλώσσα του.”
Ο χειρισμός της εξουσίας του Τύπου είναι ένα “πονεμένο” θέμα, και ο τρόπος που ασκείται, ανά την υφήλιο, χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Εφόσον εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, κάθε άλλο παρά “ηθικοπλαστικός” μπορεί να χαρακτηριστεί.
Παρόλα αυτά, η τήρηση ορισμένων βασικών αρχών ίσως είναι το μόνο που μπορεί να τον κρατήσει σε κάποια σταθερά πριν χαθεί στο βάραθρο του Καιάδα.
ΑΘΗΝΑ
* Στο Πολιτικό Καφενείο μπορείτε να γράψετε επώνυμα ή ανώνυμα χωρίς λιβέλλους. Στείλτε τα σχόλια ή τις εισηγήσεις σας στο polkafeneio@gmail.com.
>> Δείτε όλα τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ