Ο Γιούνκερ ζήτησε απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία

O Ζ. Κ. Γιούνκερ ζήτησε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών από την Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά πως οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΕ συνιστούν “δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

 

Να απελευθερώσει του δύο Έλληνες στρατιωτικούς κάλεσε την Τουρκία ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως υποστήριξε, οι δύο συλληφθέντες δεν αποτελούν καμία απειλή για την Τουρκία.

Ξεκινώντας την ομιλία του με τη φράση «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη», την οποία διατύπωσε στα Ελληνικά, ο κ. Γιούνκερ επιχείρησε να αναδείξει την κεντρική θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές, η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα», προσέθεσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως επισήμανε, ο Αύγουστος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που αντιστοιχούν σε ένα κυρίαρχο κράτος-μέλος της ΕΕ.

«Κανένα άλλο κράτος δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα από ό,τι η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της άκριτης και τυφλής πολιτικής λιτότητας. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ίδιος αντιτάχθηκε σε εκείνους που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ως προς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να αξιοποιηθούν οι θυσίες τόσων ετών. Το κράτος δεν θα πρέπει να είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών και εργοδότης, σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες, από μια οικονομία με εργασία και όχι με χρέη και από την πάταξη της διαφθοράς.

Απευθύνοντας, παράλληλα, μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε για τήρηση των δεσμεύσεών τους απέναντι στην Ελλάδα για το χρέος, καθώς και για μια στάση αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. «Pacta sunt servanda», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ειδική αναφορά του στα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Τουρκία συνεχίζει «πράγματα παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο». Όπως υποστήριξε, ο ίδιος επισήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη Σύνοδο της Βάρνας, την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Γιούνκερ δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας, σχολίασε, ωστόσο, ότι είναι επείγουσα η εξεύρεση λύσης, σημειώνοντας ότι δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ.

 

‘Δύο μέτρα και δύο σταθμά οι δηλώσεις Γιούγκερ’, ισχυρίζεται ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμντουλαχμίντ Γκιουλ τις δηλώσεις Γιούγκερ με τις οποίες καλούσε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, προσθέτοντας ότι κανένας δεν έκανε έκκληση για να επιστραφούν οι 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, να δίνει συμβουλές και προτροπές στην τουρκική δικαιοσύνη.

“Δεν δέχεται καμιά οδηγία από έξω του τύπου ‘να προφυλακιστεί αυτός, να αφεθεί ελεύθερος αυτός’. Είτε είναι η εκτελεστική εξουσία είτε άλλος θεσμός, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Η δικαιοσύνη κοιτάζει τους φακέλους που έχει μπροστά της και έτσι αποφασίζει. Αυτού του είδους οι συμβουλές και οδηγίες δεν δεσμεύουν τη δικαιοσύνη”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι “κανένας δεν έκανε έκκληση για να επιστραφούν οι 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, αυτό είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά”.